Ponašanje naših zvaničnika koji odlaze u susjedne zemlje da slave početke projekata koji kod nas još nisu zaživjeli, Kukić vidi kao manifestiranje slabosti da Bosna i Hercegovina projekte kao što je autocesta Beograd – Sarajevo ne može ni započeti.

“To je detalj koji govori o funkcionalnosti srbijanske, a nefunkcionalnosti naše politike. Naša politika stvarnim životnim izazovima kao što je gradnja saobraćajnica ili otvaranje novih radnih mjesta, pretpostavlja kolektivne nacionalne interese”, prokomentarisao je profesor Kukić.

Neuspostavljanje državne i federalne vlasti više od godinu dana od izbora za Kukića je prije svega sramota, a onda sve drugo.

“Pokazatelj je to kako etnonacionalističkoj politici interes naroda u koji se kunu znači isto kao i lanjski snijeg. Stanje status quo je nešto za što se oni sami zalažu, jer ima dva za njih povoljna efekta. Prvo, produžava vijek njihovog političkog trajanja i drugo, ne dovodi u pitanje njihovu pravnu sigurnost zbog onoga što su posljednjih petnaestak godina svi zajedno činili, a zbog čega se u normalnom svijetu završava u zatvoru”, prokomentarisao je Kukić.

Kukić je siguran da priča o evropskom približavanju ne odgovara nijednom lideru nacionalnih stranaka, a neki, kao što je Dodik, već o tome otvoreno negativno govore.

“Objektivno, to približavanje ne odgovara ni Draganu Čoviću, niti Izetbegoviću, niti tim interesnim krugovima, jer podrazumijeva funkcionisanje pravne države koja za dobar dio njih predstavlja razmišljanje gdje će provesti ostatak života”, kazao je Kukić.

Mišljenje je i da se današnje Predsjedništvo BiH u regiji, ali ni u zemljama Evropske unije ne doživljava ozbiljno, jer kolektivan organ ne bi trebao biti takav da svaki njegov dio djeluje tako disfunkcionalno i koji upućuje na stalno međusobno suprotstavljanje.

“Ko će ozbiljno shvatiti organ čiji jedan član ne priznaje državu na čijem je čelu”, zaključio je svoj komentar za Klix.ba profesor Kukić.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime