Rockets are launched from Gaza city, controlled by the Palestinian Hamas movement, in response to an Israeli air strike on a 12-storey building in the city, towards the coastal city of Tel Aviv, on May 11, 2021. (Photo by ANAS BABA / AFP)

Izrael i Palestina su na putu ka ratu punih razmjera, upozorio je specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Tor Wennesland.

“Prekinite vatru odmah. Eskaliramo ka ratu punih razmjera. Lideri na svim stranama moraju preuzeti odgovornost za deaskalaciju. Cijena rata u Gazi je poražavajuća i plaćaju je obični ljudi. UN rade sa svim stranama da vrate mir. Zaustavite nasilje sada”, naveo je na Twitteru.

Njegovo upozorenje došlo je nakon što su izraelski ratni avioni započeli racije kasno u ponedeljak u Pojasu Gaze u ofanzivi koju vojska zove operacija “Čuvari zida”.

Broj Palestinaca koje su izraelske snage ubile od početka ofanzive na Pojas Gaze porastao je na 30, uključujući ženu i desetoro djece, a broj povrijeđenih je 203, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Tenzije su narasle u naselju Sheikh Jarrah u Istočnom Jeruzalemu od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Palestinci koji protestuju u znak solidarnosti sa stanovnicima Sheikh Jarrah na meti su izraelske snage.

Troje Izraelaca takođe je ubijeno, a 31 osoba ranjena u palestinskim raketnim napadima.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime