“Ne znam šta se dešava, odjednom kiseonik na sve strane!!!”

Ovo je na fejzbuk profilu, uz fotografiju kamiona koji prevozi bijele boce s kiseonikom, objavio Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja Republike Srpske.

Kako je prenio na svom blogu Nebojša Vukanović, vozila “Mesera” sa kiseonikom sinoć su prošla kroz Novi Grad (Bosanski Novi).

Podsjećamo, Republiku Srpsku potresa afera “kiseonik” zbog saznanja da je u UKC RS, prema dokumentaciji koju je objavio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, dopreman industrijski umjesto medicinskog kiseonika za potrebe liječenja pacijenata oboljelih od Covid-19. Stanivuković tvrdi da UKC RS u Banjoj Luci za liječenje pacijenata koristi tehnički gas koji nabavlja firma TGT Tehno Gas koja nije registrovana kao prometnik niti kao proizvođač lijekova odnosno kiseonika u ovom slučaju.

U međuvremenu su mediji objavili da je Agencija za lijekove BiH u avgustu dobila prijavu Transparency Internationala o saznanjima da se u trebinjskoj bolnici umjesto medicinskog gasa zapravo koristi neprečišćeni – tehnički gas koji se upotrebljava u procesu liječenja pacijenata na intenzivnoj njezi i o tome obavijestila nadležne.

Nakon tog saznanja Agencija za lijekove BiH je poslala upite te izvršila inspekcijski nadzor u firmi koja proizvodi i isporučuje gas Bolnici Trebinje te došla do zaključka da ta kompanija proizvodi samo tehnički gas, ali da nije odgovorna što ga neko koristi kao medicinski u zdravstvenoj ustanovi.

Predmet se nalazi u Tužilaštvu RS.

Izvor: BN, agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime