U RS je u porastu broj zaraženih korona virusom, a iz bolničkog sektora poručuju da već zbijaju redove za slučaj većeg pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno eventualne pojave novog talasa.

Prema podacima IJZ RS, za 24 časa, a zaključno sa jučerašnjim danom, korona je potvrđena kod još 69 osoba, što je više od 41 odsto onih koji su testirani. Sličan procenat pozitivnih, od ukupnog broja testiranih, imali smo i proteklih dana.

U pomenutom periodu, bitku s kovidom izgubila je starija žena iz Banjaluke, a u bolnicama se, trenutno, liječi 48 oboljelih, od čega je dvoje na respiratoru.

Epidemiolozi upozoravaju da bismo i u narednom periodu trebali da očekujemo više oboljelih, s obzirom na varijante korone koje su trenutno dominantne, a za koje je utvrđeno da uspješnije izbjegavaju imunitet protiv ove opake zaraze. Na sreću, one daju blaže kliničke slike, ali postoji bojazan da bi, u slučaju nekog značajnijeg širenja, bilo i više hospitalizovanih, te preminulih.

– Dominantan faktor porasta broja zaraženih je cirkulacija podvarijanti omikrona – BA.4 i BA.5. Njih je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u maju ove godine proglasio za varijante koje izazivaju zabrinutost – rekla je epidemiolog u IJZ RS, dr Jelena Đaković Dević.

Generalni direktor UKC RS, Vlado Đajić, poručio je da ova zdravstvena ustanova prati šta se dešava u svijetu, spremajući se i za najgori scenario na tom planu.

– Nažalost, bilježi se porast broja zaraženih u svijetu, uz pretpostavku da slijedi novi talas na jesen. Da li će to biti u obliku koji je bio ranije ili ne, ne znam, ali mogu reći da ćemo sigurno imati porast broja oboljelih – naglasio je Đajić.

Ministar zdravlja Alen Šeranić rekao je da je broj zaraženih koronom u regionu i Evropi u porastu.

– To nije ništa neuobičajeno, s obzirom na mutacije koje taj virus doživljava. Dobro je što su simptomi mnogo blaži i što se broj ljudi u bolnicama zadržava na podnošljivom nivou i ne opterećuje zdravstveni sistem. Teže simptome imaju uglavnom imunokompromitovane ili starije osobe, koje su pod nadzorom – rekao je Šeranić.

Izvor: srpska.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime