Stižu spasonosni lijekovi za djecu koja boluju od rijetkih bolesti u RS

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske potpisao je ugovore sa ponuđačima za nabavku lijekova za rijetke bolesti i za ovu godinu nabavljeno je sedam lijekova za cističnu fibrozu, Pompeovu bolest, mukopolisaharidozu tip dva i četiri, Gošeovu bolest i za akutne napade angioedema. Vrijednost nabavke je 4,5 miliona KM bez PDV-a, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda su naveli da nije bilo žalbi na izbor najpovoljnijeg ponuđača, te da su ugovori potpisani sa “Farmacija 2011” Bihać, “Feniks farma” /Phoenix Pharma/ Bijeljina, “Interpromet” Novi Grad i “Farma mak” /Pharma Maac/ Sarajevo.

“S obzirom na to da većina lijekova koji se nabavljaju, šest od ukupno sedam, nisu registrovani na tržištu BiH, dobavljači treba da pokrenu proceduru interventnog uvoza za šta im je potrebna saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

Postupak javne nabavke lijekova Fond je pokrenuo krajem aprila, na osnovu potreba koje im je dostavio Univerzitetski klinički centar Republike Srpske poslije inicijative Komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS za rijetke bolesti.

Iz Fonda su napomenuli da su i do sada oboljelima od rijetkih bolesti finansirali neophodne lijekove, a ubuduće bi u Republici Srpskoj trebalo da im budu dostupne i pojedine najnovije terapije koje se koriste u svijetu.

Kako piše Srpskainfo, neki od ovih lijekova već su odavno u upotrebi čak i u zemljama regiona, ali pošto su jako skupi, do sada nisu bili dostupni djeci i mladima u Republici Srpskoj. Ovaj lijek će uskoro dobiti 11 mladih pacijenata iz Srpske, koji ispunjavaju medicinske uslove za takvu terapiju.

Jedna od njih je i Dajhana Kaurin (20), mlada Banjalučanka koja se od rođenja bori sa cističnom fibrozom. Za sada, ona i njena porodica ne žele dakomentarišu situaciju u vezi sa nabavkom lijeka, ali se nadaju najboljem.

Primjera radi, lijek “kaftrio”, koji oboljelima od cistične fibroze znatno produžava život i omogućava im da žive kao i svi njihovi vršnjaci, košta pola miliona maraka za jednogodišnju terapiju za samo jedno dijete, mladića ili djevojku.

Nakon inicijative srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se oboljelima od rijetkih bolesti u RS obezbijede lijekovi, Narodna skupština Republike Srpske je po hitnoj proceduri usvojila dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čime je Fondu omogućeno da u okviru posebnog programa nabavlja i lijekove za rijetke bolesti.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI