STRATEGIJA SVRAKE: Hoće li afere sahraniti koaliciju “Petak 13”?

Profesor Mujkić pretpostavlja da će u narednom period doći do daljeg osipanja Demokratske fronte koje će biti uzrokovano nedostatkom principa koji bi ovu političku opciju činio prepoznatljivom i atraktivnom biračima. Ni ulazak u koaliciju sa etnonacionalnim strankama, po drugi put, ne ide im na ruku

Afera respiratori i ostale koje se posljednjih mjeseci smjenjuju jedna za drugom u vrijeme pandemije čini se da su nekima došle u nikada gorem trenutku, a nekima u pravi čas, posebno nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ipak raspiše lokalne izbore. Sada svi gledaju kako da što bolje iskoriste aktuelni trenutak i zauzmu najbolju moguću startnu poziciju.

Na prošlim lokalnim izborim, prije četiri godine, iako je u vremenu koje je prethodilo to izgledalo kao nemoguća misija, SDA i SBB su imale zajedničke kandidate za načelnike. Ove godine takvih najava nema, naprotiv, zasad se i jedni i drugi “blago zgražavaju” te mogućnosti.

RADONČIĆ KALKULIŠE, KOMŠIĆ PODRŽAVA SDA

Međutim, iskustvo nam je mnogo puta pokazalo da interesi nadvladaju principe, ukoliko ih uopšte ima, pa na kraju dođe do nevjerovatnih scenarija, tako da niko ne može tvrditi kakav će rasplet biti do trenutka sastavljanja i predaje kandidatskih listi CIK BiH.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić prije nešto više od godinu, a nakon općih izbora u BiH, rekao je da ga učešće u vlasti ne zanima i da SBB nije zainteresirana ni za državnu ni za federalnu vlast.

Foto: Radončić, čini se, opet drži konce igre u svojim rukama

“Ne znam da li treba da skočim sa tornja da bih dokazao da nas učešće u vlasti ne zanima”, rekao je tada Radončić, pa nedugo nakon toga prihvatio ponudu da se udruži sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem i DF-ovim čelnikom Željkom Komšićem. Ovaj posljednji već je jednom napustio koaliciju sa SDA na višim nivoima vlasti, a onda je na pitanje zašto je to učinio odgovarao “da se sa banditima ne može”, “da ih se ne može prevaspitati i da to može učiniti samo narod na izborima”…

Nakon toga je sve to hladno pogazio i ušao u koaliciju sa Izetbegovićem i Radončićem, srušivši tadašnju Vladu Kantona Sarajevo (vladu šestorke) u kojoj je i sam participirao. Stoga uopće ne treba da čude stalne tenzije i turbulencije unutar ove koalicije u situaciji kada povjerenje ne postoji, a naročito ga nema između SDA i SBB-a. Za to vrijeme Demokratska fronta, zasad, drži se po strani i podržava politiku SDA. Tako su izostale i odgovarajuće reakcije i na sve kriminalne radnje i javne nabavke, uključujući kupovinu respiratora za više od deset milliona maraka putem firme Srebrena malina Fikreta Hodžića.

I aferu u koju je bio uključen SDA-ov visokopozicionirani član Asim Sarajjlić Komšić je relativizirao, rekavši da je u politici “čuo mnogo gorih stvari”.

Ova situacija sa pandemijom koronavirusa, smatra univerzitetski profesor Asim Mujkić, samo je ogolila fundamentalni princip na kojem koalicija počiva, te je omogućila da ispliva na površinu goli interes za zadržavanje poluga moći i sve ostalo što on vuče za sobom, a koji se pokušava prikriti iza svih priča o patriotizmu i državotvornosti.

Mujkić: Ova koalicije ne može da opstane

„Antagonizam između lidera SBB-a i SDA traje već dugo i vezan je za monopolnu ulogu predstavljanja Bošnjaka. Recimo, Milorad Dodik je taj sličan sukob imao sa SDS-om, od kojeg je nakon 2006. uspio preuzeti monopolnu ulogu u predstavljanju vitalnih srpskih interesa. Moram naglasiti da je ta centralna uloga u predstavljanju nekog naroda, ustvari, važna jer ta osoba, odnosno stranka, onda ima pristup resursima, mehanizmima odlučivanja, distribuciji sredstava i pozicija itd, dakle, svega onoga što čini političku moć u jednoj ovako podijeljenoj zemlji. Kod Hrvata je neupitna pozicija jednog čovjeka“, kaže Mujkić.

SDA NIJE ISPUNILA OBEĆANJA PREMA SBB

Njegova procjena je da koalicija ne može da opstane jer svi vrebaju prilike koje bi mogli iskoristiti za napad na svog koalicionog partnera, a kako bi se u svjetlu dolazećih izbora baš oni prikazali kao vjerodostojniji zastupnici interesa Bošnjaka. Tako je Radončić nakon raspisivanja lokalnih izbora 2020., ali i ranije, nakon imenovanja novih članova CIK-a, naglašavao da će SDA „opet pokrasti izbore i da poštenih izbora nije bilo od 1995. godine“.

“Izborom novih članova CIK-a, u režiji SDA i SDS-a, realno je očekivati kontinuitet izbornih prevara, čija je žrtva najviše bio SBB. Dok mi trošimo svoje zdravlje i posljednji atom snage da pomognemo građanima u migrantskoj krizi, korona pandemiji i na drugim poljima, oni već planiraju kako da ponovo kompromitiraju izborni proces i izvrgnu volju građana. Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koaliciona participacija u vlasti”, rekao je tada Radončić.

Ova svojevrsna najava povlačenja iz vlasti, kako navode naše izvori, rezultat je i neispunjenih obećanja koje je dobio od Bakira Izetbegovića a tiču se pozicioniranja stranačkih kadrova, između ostalog i u Vladi Federacije (pozicija šefa Ureda za informisanje), tako da su mnogi od njih ostali kratkih rukava.

I Vehid Šehić, politički analitičar i bivši član Centralne izborne komisije BiH, smatra da odnosi SBB-a i SDA, odnosno vodećih ljudi te dvije stranke “koji nikada nisu dugo vremena korektni”, ukazuju da koalicija vjerovatno neće trajati, a svemu tome dodatno je doprinjela afera respiratori.

Šehić: Sve ukazuje na novo preslaganje i nove koalicije

“Jedan jasan stav SBB-a kao i lidera te stranke koji govori o organizovanom kriminalu, a koji se direktno odnosi na SDA i njene kadrove, ukazuje da može doći do novog preslaganja i formiranja drugačije koalicije u narednom periodu. Sada se sigurno vaga kako je najbolje postupiti pred lokalne izbore, koji su jako bitni jer mogu biti kao lakmus papir za izbore za opće izbore 2022. Kalkuliše se da li bolje napustiti vlast ili ostati”, kaže Šehić, ali i dodaje da je u BiH teško predvidjeti bilo šta jer u bh. politici ne vladaju principi.

Informacije o trvenjima u koaliciji pokušali smo zvanično dobiti od brojnih članova dvije stranke, ali su nas svi uvjeravali da “problema uvijek ima ali ne u mjeri koja bi ugrozila koaliciju”. Ništa manje trusno tlo nije ni unutar samih stranaka, pa su dvojica državnih parlamentaraca nedavno odlučila podići sidro iz domicilnih partija, naravno, ne i iz Parlamenta. Damir Arnaut prešao je iz SBB-a u Našu stranku, a Zlatko Miletić, sada već bivši generalni sekretar DF-a, nakon povlčenja iz stranke najavljuje da više neće oblačiti stranački dres.

RAZOČARANI POSTUPCIMA DF-a

Komšićevo držanje strane SDA-u i podržavanje svega što servira Vlada FBiH, uprkos tome što u njoj još ne participiraju DF-ovi ministri, izazvalo je, čini se, kratkotrajni revolt među zastupnicima ove stranke u Parlamentu FBiH. Nakon što Vlada nije uvažila nijedan od njihovih amandmama kojima su nastojali popraviti tekst prijedloga korona zakona, oni su uskratili podršku ovom zakonskom rješenju, zbog čega je zakon zamalo pao.

Nakon raporta i “saslušanja” kod jednog od potpredsjednika stranke, kojeg Miletić nije želio imenovati u izjavi medijima (saznajemo da je riječ o Dženanu Đonlagiću), ugašena je pobuna DF-ovih parlamentaraca, pa su delegati te stranke digli ruku za usvajanje u Domu naroda.

Miletić: Zadnji “pobjeg” iz Demokratske fronte

Profesor Mujkić pretpostavlja da će u narednom period doći do daljeg osipanja ove stranke koje će biti uzrokovano nedostatkom principa koji bi ovu političku opciju činio prepoznatljivom i atraktivnom biračima. Ni ulazak u koaliciju sa etnonacionalnim strankama, po drugi put, ne ide im na ruku.

„Meni otpočetka, lično, nije jasno zašto je jedna partija koja ima tendenciju ka lijevom spektru ušla u tu koaliciju, umjesto da po prirodi stvari teži okupljanju svih progresivnih snaga u zemlji oko određenih ljevičarskih principa, odnosno neke koncepcije pravičnog društva i to na nivou cijele zemlje. Međutim, mi poslije izbora imamo zbližavanje te političke partije prema jednoj etnopolitipkoj opciji i često neki nepristrasan promatrač stiče dojam da je ta partija, ustvari, samo dodatni igrač te političke opcije. Potpuno obrnut smjer od onoga što bi ste očekivali od jedne građanske partije“, kaže Mujkić.

Šehić je, također, razočaran postupcima DF-a.

„Možda griješim, ali koliko mi je poznato, nisu uputili ni čestitku građanima za 1. maj. Ne vidimo nikakve reakcije ni na brojne afere. Ne poznajem dobro stanje u toj stranci, ali čini mi se da je Komšić zbog funkcije koju obavlja malo zanemario stanje unutar stranke i omogućio nekim drugim ljudima da rukovode njome, što, trebao bi biti toga svjestan, puca po njegovim leđima. Jedno je sigurno, a to sam uvidio razgovarajući s ljudima širom BiH, Komšić je izgubio mnogo od onog što je ranije imao. Hoće li imati snage da vrati povjerenje birača, to će izbori pokazati, a znamo da DF nije prošao dobro 2018. kao 2014. godine“, zaključuje Šehić.

Sanela KARAICA
Sanela KARAICA
U proteklih dvadesetak godina radila u brojnim redakcijama, uključujući Radio BiH, novinsku agenciju ONASA, dnevne novine i portal Faktor, Oslobođenje, magazin Dani, a okušala se i televizijskom novinarstvu. Uglavnom piše o političkim temama, na sjednicama parlamenata provela više vremena nego parlamentarci.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI