A.Šu.

Stanje novinarske profesije u BiH dugo je već zabrinjavajuće zbog sve većih pritisaka na medije i sve češćih i brutalnijih napada na novinare, istaknuto je danas u Banjaluci na radionici “Analitičko novinarstvo i javni interes” u organizaciji  Udruženja za medijski aktivizam (UMA) – portala Inforadar.

Profesor Enes Osmančević, jedan od predavača na radionici, kazao je da to ukazuje na autoritarni karakter vlasti i nastojanja stranačkih lidera da izazovu strah i nesigurnost u cilju gušenja slobode mišljenja, govora i zbora, kako bi se spriječila kritika vladajućih nomenklatura.

„S druge strane, sve to ukazuje na potrebu zaštite novinara kao službenih lica, ali i borbe za slobodu medija, jer bez slobode govora i slobode medija nema ni slobodnog i demokratskog društva“, kazao je Osmančević.

Učesnici radionice, studenti i mladi novinari,  tokom predavanja i otvorene diskusije sa istaknutim bh. intelektualcima stekli su teorijska i praktična znanja o osnovama analitičkog novinarstva, slobodi govora, kritičkom mišljenju, novinarskim slobodama i obavezama, kao i o društveno-političkim odnosima u BiH i regiji.

O građanskoj hrabrosti, analitičkom novinarstvu u digitalnom dobu i društvenoj odgovornosti novinara, tokom  radionice  govorili su i akademici i politički analitičari: Slavo Kukić, Esad Bajtal i Srđan Puhalo.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime