Pa, šta ima, optimisti? Sviđaju vam se ova postavljenja, mimo zakona i procedura? Lepo vam kad slušate kako je ova ili ona institucija pripala ovoj ili onoj partiji? Doslovno: pripala!

Milo vam oko srca kad vidite da je preporuka za postavljenje pravosnažna presuda za krivično delo, neispunjavanje uslova zahtevanih za tu poziciju i da će strogo poverljive podatke podastirati svom partijskom šefu? Drago vam što će se na zajedničkoj sednici sa Vladom Republike Hrvatske raspravljati o izmenama Izbornog zakona? Niste pitali hoće li se na toj sednici raspravljati i u odlaganju nukleranog otpada uz našu granicu? Ili je dovoljno nukleran taj izborni zakon?

Hoće li biti i zajednička sednica sa Vladom Srbije da se raspravlja, na primer, o nezavisnosti Republike Srpske, o poroznoj granici za sve krivično gonjene i presuđene, o necarinskim barijerama i nelojalnoj konkurenciji, o odnosu sa Rusijom i ona tri prsta u ruskoj Dumi?

Pošto izveštaje podnosimo susednim zemljama, koje onda logično uzimaju sebi za pravo da se direktno meštaju u poslove mile nam otadžbine, a u amanet smo ostavljeni Turskoj, hoće li biti i sa njima neka zajednička sednica da se razmene iskustva o brzini davanja građevinskih dozvola bez zadovoljavanja neophodnih standarda?

Glavni tužilac je 23. februara izjavio (akcija klaster, SIPA) da se diplome inžinjera građevinarstva kod nas kupuju na benzinskim pumpama. Diplome medicinskog fakulteta, sledom logike, verovatno u mesarama. Uzgred, reče glavni tužilac da je utvrđeno da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana. To je naš evropski put i ulaganje u budućnost. Molim da ih diplomatski kor pozove da u njihovim zemljama održe predavanja. Da prosvete i prosvetle vaskoliko pučanstvo.

Jeste se, mili optimisti, zabrinuli za monetarnu politiku, jer i to nekome pripada? Kako kažu. Meni noge otkažu kad pomislim da se može realizovati ono što sanjaju, a to je monetarna politika po njihovoj meri. Tad bi zaista bila potpuna propast da ni mrtva priroda na slici ne bi bila pošteđena. To što uredno razmeštaju svoju porodicu u Centralnu banku, a javno je napadaju ili ne reaguju kad to njihov šef radi, posebna je doza licemerja. Pitati Zoru Vidović i Slavicu Injac.

Nema politike sa toliko samodestrukcije kao što je srpska i bošnjačka. Za korist privatnu, na štetu javnu. Ali, to je ono kad privatno preskoči javno, pa uništava i u crnu zemlju nabija sve živo i neživo, a na kraju i sebe. Hrvatska politika je nešto mudrija. Shvatili su da do prijema u EU radiš pričaš i radiš evropski, a posle prijema šta god ti padne na pamet, sa posebnim osvrtom na zabadanje prsta u oko Bosni i Hercegovini.

Priča o tome kako političari, zaboga, dovoljno imaju para i imovine, mogu da pobegnu bilo gde po belom svetu, ne stoji baš. U svetu ima malo većih ili pravih mangupa, pa bi se to očas istopilo, da ne kažem nešto drugo. A i kome bi tamo bili važni uopšte?! Ovako u svoje selo ulaze u limuzini, nagrnutog kaputića i važnim korakom. To kad svrate o prazniku, teferiču ili vašaru nekad. Pare i važnost su im vera. I afrodizijak. Još kad se na to doda kokain ili mefedron (poznatiji kao mjau), zavisno od prilike i raspoloženja koje se želi, samo nebo je granica!A može se prepoznati šta kad koriste.

Mefedron, recimo, stvara osećaj euforije, osoba je izrazito komunikativna i puna empatije. Dan ili čak dva nakon korištenja izaziva tupilo i jedan oblik pomalo autistične lenjosti. Da ne kažem da i kokain i mefedron daju tu neophodnu potenciju i muškost, pa postaju švaleri i oni koji nisu sanjali da bi mogli išta ikada.

Pratite malo i vi optimisti, osim ako niste i sami na nečemu pa ste tako puni entuzijazma kada je budućnost ove koalicije, i nas posledično, u pitanju. Reče jedan gospodin da ne daj bože da se napravi test na narkotike u toaletu institucija i kabineta, ali onaj koji svetli. Kaže bilo bi kao Las Vegas. A sve su to, naravno, vernici, zaštitnici porodice kao stuba društva, poklonici tradicije, dobrotvori i mirotvorci. Videli smo, zar ne?! Posebno kad u nelegalne poslove uvuku i decu rođenu. Ne znam kako bi se nazvala ta vrsta zločina nad vlastitim potomstvom, da ne pominjem posledice po kolektivno potomstvo, koje će osiromašeno i obrazovno osakaćeno tavoriti.

Evo, SIPA hapsi osumnjičene za trgovinu diplomama. Niko iznenađen da se to radilo i radi, svi iznenađeni da je neko nešto preduzeo protiv toga. Da, ali će i ovde biti sklepana optužnica tako da padne, kao što to uradili sa slučajem respiratori. Ne bih bila sudija Branko Perić sada, jer mora da donese presudu na osnovu sekirom i (ne)znanjem pisane optužnice. Šta su nadrobili, to ne može da svari niko, izuzev nekog plemenskog suda. Što, istine radi, i jeste naš slučaj – pleme do plemena.

Da je bila pisana o onome što se može dokazati u svakom momentu, a to je nesavestan rad u službi,presuda bi bila jasna i nedvosmislena. Ali, o kakvom pranju para pišu ako je legalan poreski novac iznesen iz države?!

Odavno su naši gilipteri shvatili da je optužnica ključ svega – napiši je loše i ne sekiraj se. A to ovom puku, koji nikada ne pita gde su pare i prava, ne možeš objasniti, jer se odmah nadoveže politika da dodatno zamuti i zloupotrebi sve. Za posledice ne pitaju. Zadržava se status quo,  jer može doći red na njih, pa je najbolje pripremiti teren na vreme.

Država u kojoj je perspektivan kadar onaj što ima oči veće od stomaka, a takav koalira, takav tumači pravo kako mu padne na pamet, takav piše zakone, takav ne poštuje iste te zakone, takav nas predstavlja u svetu, takav sklapa dilove, takav kupuje glasače… Nastavi niz.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime