TAJNA SISTEMATIZACIJA: Otpočeo novi val uhljebljavanja SDA-HDZ-SNSD kadrova u Sekretarijatu Parlamenta BiH

U strogoj tajnosti vodeće entonacionalne stranke SDA, HDZ i SNSD provode novi model „sistematizacije radnih mjesta“ u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine (PS) BiH, u narodu poznatiji kao „uhljebljavanje“.

Prema više nezavisnih izvora Inforadara, početkom sedmice naprasno se sastao Kolegij Sekretarijata PS BiH, koji čine Marin Vukoja (HDZ), Mirza Imamović (SDA) i Gordana Živković (SNSD), kako bi dogovorili model provođenja naredbe koja je došla direktno s vrha.

Oni su dobili zadatak da se u izbornoj godini bave „sistematizacijom”, odnosno zbrinjavanjem zaposlenika koji su pod stranačkom zaštitom.

Tako je već u utorak na Kolegiju Predstavničkog doma nenajavljen „osvanuo“ dokument „Izmjene pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH“, a koji se tiče zapošljavanja (uhljebljivanja) u nekim odjelima i sektorima Sekretarijata.

Cijela tajna kadrovska operacija je izvedena isključivo kako bi stranački kadrovi, službenici koji su dovedeni po ugovoru o djelu, ali i oni koji imaju stalni radni odnos, ali ne i željeno zvanje i poziciju, prekočili nekoliko stepenica i napredali, što im garantira i plate veće do 300 ili 400 KM.

„Ovo je jedan od skandaloznih načina da stranački prvaci, ili ljudi iz vrha stranaka koji su ranije u Sekretasrijat doveli svoje ljude po ugovoru o djelu, bez ikakvog polaganja računa bilo kome i bilo kakvih kriterija, proguraju svoje ljude do statusa stalno zaposlenih i savjetnika, što im osigurava posao na neodređeno vrijeme i mnogo veća primanja. Posebna priča je to što bi trebao da bude moratorij na zapošljavanja u Parlamentarnoj skupštini BiH“, kaže izvor Inforadara iz ove institucije.

S jednog od ranijih protesta građana pred Parlamentarnom skupštinom BiH (Photo: Armin Durgut/PIXSELL)

Naredne sedmice zakazana je sjednica i Kolegija Doma naroda koji čine niko drugi do Dragan Čović (predsjedavajući), te Bakir Izetbegović i Nikola Špirić (članovi), dva lidera i treći visoki zvaničnik stranaka iz kojih je upravo došla naredba o novom valu uhljebljivanja njihovih ljudi.

Još nije poznato da li će ova odluka biti razmatrana i na ovom Kolegiju i faktički biti potvrđena.

Prema više nezavisnih izvora, u posljednjih nekoliko godina lideri i visoki zvaničnici SDA, HDZ-a i SNSD-a, koji imaju većinu u Parlamentu BiH, u potpunosti su obesmislili i derogirali ovu instituciju, ne samo zbog stalnih opstrukcija i nerada, već i zbog zapošljavanje bez ikakvih kriterija, ali sa stranačkom značkom, pri čemu su doveli i impozantan broj neškolovanih i nekompetentnih kadrova, pa i prevodioce koji koriste google translate.bosna

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI