“Trougao tuge” otvara 28. Sarajevo Film Festival

Najnoviji film švedskog reditelja Rubena Estlunda “Trougao tuge” otvoriće 28. Sarajevo Film Festival.

Pomenuti film je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu.

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti Estlundu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

“Trougao tuge”, za koji Estlunda potpisuje i scenarijum, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Estlund je bio predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

“Trougao tuge” je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima.

Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha. Film TROUGAO TUGE će na Sarajevo Film Festivalu biti prikazan u sklopu Open Air programa.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI