Blizu 700 učesnika jutros je iz Starog Viteza krenulo na marš istine i sjećanja kako bi svjedočili i na ovaj način od zaborava sačuvali zločin od zaborava.

Šetnja je počela iz Starog Viteza simbolično jer je ukop civila obavljen na Šehidskom mezarju u ovom mjestu a ne u Ahmićima koje je bilo razoreno, a trasa prolazi kroz grad Vitez do Ahmića.

Pored trase nalazi se veliki broj policijskih službenika koji osiguravaju ovaj skup.

Ispred organizacionog odbora prisutnima se kod spomen-obilježja Cisterna obratio Advan Akeljić koji je kazao kako je cilj da ovaj pohod bude tradicija kako se nigdje ne bi dogodio zločin kao u Ahmićima.

Među okupljenima je i Eldin Dogan, 20-godišnjak koji se obratio u ime Mreže mladih iz Travnika.

“Došao sam da podržim naše Bošnjake u Vitezu i odamo počast ubijenima u zločinu u Ahmićima. Ono što se desilo nikada ne treba da se zaboravi, a ni dogodi negdje drugo”, kazao je Dogan.

Mirovni aktivista iz Tuzle Ramiz Berbić sa svojim kolegama iz Udruženja “Koraci mira” Odžak danas je došao u Ahmiće kako bi odao počast ubijenima.

“Učestvujemo na marševima od Srebrenice do Vukovara, a došli smo i u Ahmiće kako bi pružili podršku ovim ljudima i odali počast nevino ubijenima. Mi moramo pamtitiy a svaki čovjek koji za sebe kaže da je civilizovan, dužan je ukazati na stradanje civila”, kazao je Berbić.

Na spomen-obilježju Cisterna održan je historijski čas o stradanju na ovom mjestu gdje je eksplodirala cisterna puna eksploziva ubivši šest osoba.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime