Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i visoki zvaničnici ove stranke godinama se odlučno bore protiv majorizacije i za ravnopravnost Hrvata u BiH te nam na gotovo svakodnevnim primjerima pokazuju kako to izgleda u praksi.

Tako je Čović u u institucijama i velikim javnim preduzećima pod kontrolom HDZ-a pozapošljavao pola familije, mnoge vlastite veze kao i rođake i ljude bliske funkcionerima ove stranke.

Podsjećamo da je Inforadar početkom maja pisao o pretposljednjem valu uhljebljivanja u okviru kojeg je šef HDZ-a zaposlio sestrinog sina Branislava Stojkića u Elektroprivredu HZ HB nakon formalno provedene procedure.

Foto: Branislav Stojkić (na slici desno) u društvu Nevenka Ercega

Sam Stojkić hercegovačkoj javnosti poznat je kao Čovićev privilegirani nećak koji je ranije ulazio u mnoge poslove uz političku podršku institucija pod kontrolom HDZ-a. Jedan od njegovih poslova bilo je i pokretanje televizije Prvi TV (koju je u međuvremenu prodao RTV Herceg-Bosna), a prema informacijama iz Hercegovine, Stojkić je u više navrata dobijao i pomoć Vlade HNŽ-a pod vođstvom Nevenka Hercega.

Istovremeno ujak Dragan je nekada davno sredio Branislavovom ocu Jadranku, inače mužu Čovićeve sestre, čelnu poziciju u dobro plaćenom Nadzornom odboru Željeznica FBiH.

A kako bi sve i dalje ostalo u porodici, u pauzi borbe za obični puk ujak i šura Dragan je sredio još jedan mandat svom zetu Jadranku, pa je tako ovaj, iako u poznim godinama, reimenovan na poziciju predsjednika NO Željeznica FBiH na sjednici Vlade FBiH 16. septembra ove godine (autor ovog teksta se unaprijed izvinjava ako je u križanju  familijarnih veza pogriješio neku titulu)

Da se šef HDZ- BiH i svih Hrvata u Hercegovini brine o svojim nabližim saradnicima potvrđuje i uhljebljivanje Dalfine Bošnjak, inače dugogodišnje direktorice Mostarskog sajma, takođeg na istoj sjednici vlade u isti Nadzorni odbor Željeznica FBiH. Malo posla, a para laka, što si se reklo.

Budući da se Sajam ne održava već dvije godine zbog pandemije, Čović se na ovaj način pobrinuo da njegova bliska saradnica ne ostane bez sredstava za život.

No, ni tu nije kraj. Nakon posljednje sjednice nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena izrada “iznimno važne” demografske strategije za bh. Hrvate. Ono što je ostalo bez medijskog odjeka jeste podatak da je na čelo stručne grupe imenovana Mirjana Miličević, inače jetrva federalne ministrice finansija Jelke Miličević, Čovićeve desne ruke u Vladi Federacije, zadužene za finansijske operacije (Mirjana i Jelka su udane za dva brata).

Tako su Čović i HDZ još jednom pokazali veliku odlučnost u borbi za ravnopravnost bh. Hrvata, tog običnog puka, na način kako oni to rade već pune dvije decenije, iako su izloženi konstantnim pritiscima i majoriziranju.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime