U Zapadnoj Hercegovini je danas proglašen neradni dan zbog proslave Dan državnosti susjedne Republike Hrvatske, koji se obilježava 30. maja.

Odluku o proglašenju neradnog dana donijela je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona temeljem Zakona o blagdanima i neradnim danima u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Tako je kantonalna vlada Zapadnohercegovačkog kantona na svojoj službenoj stranici javnost obavijestila da je ponedjeljak 30. maja 2022. godine “Dan svehrvatske državnosti” i neradni dan u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Inače, na ovaj datum u Republici Hrvatskoj slavi se Dan državnosti, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. maja 1990. godine.

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora.

Donošenjem novog Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u novembru 2019., koji se primjenjuje od 1. janura 2020., se 30. maj ponovno kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime