Ukrajina: Serija napada na kritičnu infrastrukturu Kijeva, Rusi lansirali 40 krstarećih projektila

Od jutros traje intenzivan napad na kritičnu infrastrukturu Kijeva, a širom Ukrajine odjekuju eksplozije, izvještavaju ukrajinski zvaničnici i lokalni mediji.

Viši savjetnik predsjednika Ukrajine Anton Geraščenko rekao je da su najmanje tri eksplozije odjeknule širom grada, dok je 40 ruskih krstarećih projektila ispaljeno na Ukrajinu.

Kyiv Independent je izvijestio da se osam eksplozija čulo se u Kijevu i kijevskoj oblasti rano jutros, ali da uzrok eksplozije trenutno nije poznat.

Svjedoci izvještavaju da se iznad nekoliko lokacija u Kijevu vidi dim, a gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su pogođeni infrastrukturni objekti.

“Usljed udara na kritične infrastrukturne objekte, dio glavnog grada je odsječen. U nekim područjima nema vodosnabdijevanja. Sve usluge rade”, komentirao je Kličko.Vojni zvaničnik kijevske regije Oleksij Kuleba rekao je da se “raketni napad nastavlja” dok ukrajinska protuvazdušna odbrana radi na odvraćanju napada.

Rusija je pojačala raketne napade na Ukrajinu posljednjih sedmica nakon što je okrivila zvanični Kijev za eksploziju koja je oštetila most na Krimu.

Krstareći projektili najčešće uništavaju kritičnu infrastrukturu Ukrajine, sistem napajanja električnom energijom i opskrbu vodom.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI