Predsjedavajući Predsjedništva BiH, prvi čovjek države, otvoreno je ruši i radi na njenom obesmišljavanju. Lideri etnokartela, koji nominalno nose naziv “političke partije”, djeluju više u interesu susjeda (Srbija i Hrvatska) i države kojoj smo “ostavljeni u amanet” (Turska). Dobavljači, distributeri i trgovci naftom i naftnim derivatima, prehrambenim artikalima, koriste svaki trenutak, elementarnu nepogodu ili nelogičnost na svjetskim tržištima da narodu koji iznimno teško živi dodatno otežaju život – dizanjem ionako bezobrazno visokih cijena.

Onda kada dokazani kriminal, korupcija, pljačka, rušenje i podrivanje ustavnog poretka suverene i nezavisne države, na osnovu potrebnih i validnih dokaza dođu na naplatu pred institucije pravosuđa, priča se tu završava. Začarani krug iz kojeg nema izlaza.

To je današnja Bosna i Hercegovina. Država u koju je međunarodna zajednica ubrizgala desetine miliona dolara i eura za reformu pravosuđa. Međutim, naše pravosuđe nikada nije reformirano. Bh. pravosuđe (čast časnim izuzecima) u međuvremenu je postalo sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, novinarima, civilnim aktivistima, nevladinom sektorom, roditeljima koji traže pravdu za ubijenu djecu, građanima kojima je država oduzela pravo na pravdu.

Da bismo shvatili koliko je priča ozbiljna i koliko je sve otišlo daleko, predaleko, nužno je predočiti kako je i na koji način ustrojeno pravosuđe u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima.

Na samom vrhu je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH. Institucija koja imenuje nositelje svih pravosudnih funkcija u državi, ali koja utvrđuje i njihovu disciplinsku odgovornost. U slučaju pravosuđa, dakle, VSTV je kao nastavnik u školi. Dijeli ocjene, pazi na vladanje učenika, te odlučuje hoće li ga poslati dalje s najboljom ocjenom ili oboriti na popravni ili godinu.

Foto: Sjedište VSTV-a, ali i Suda i Tužilaštva BiH

Tom institucijom već godinama rukovodi Milan Tegeltija, nekadašnji predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci, koji je upravo dospio u centar skandala i velike afere u vezi sa trgovinom krivičnim istragama! Kolege iz magazina Žurnal, navodeći da posjeduju jasne dokaze, objavili su prvi dio priče, a nastavak tek očekujemo.

Dakle, Tegeltija je na vrhu pravosudne hobotnice, koja se po svojim kracima spušta i raspoređuje od državnog tužilaštva, preko entitetskih nadležnih tužilaštava i sudova, do kantonalnih i lokalnih. Bog i batina, tata i mata – predsjednik VSTV-a. Ovaj današnji predsjednik na ovu poziciju je došao uz pomoć lidera SNSD-a Milorada Dodika. I uživa njegovu podršku.

Idemo dalje.

Tužilaštvom BiH trenutno rukovodi Gordana Tadić. Glavna državna tužiteljica, također višestruko kompromitirana aferama i dovođenjem u vezu sa zataškavanjem određenih predmeta i “čuvanjem” leđa svojim rođacima, glavnim akterima afere “SOA vehabije”, u kojoj je hrvatska obavještajna služba pokušala Bosni i Hercegovini da podmetne terorizam.

Foto: Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica

Istraga je zaustavljena, a Tadić koja personificira pravnu državu, umjesto da otvori istragu protiv osoba (i svojih rođaka) koje su podrivale ustavni poredak pravne države čija je ona personifikacija  – isljeđivala je novinare koji su aferu otvorili. Inače, Tadić je na ovu poziciju došla uz svesrdnu podršku Dragana Čovića, lidera HDZ-a i slovi za njegovu tužiteljicu od povjerenja.

Idemo dalje.

Okružno tužilaštvo Banjaluka. Najveća pravosudna organizaciona struktura u RS, koja pokriva 15 opština u kojima živi oko 150.000 ljudi. Okružnim tužilaštvom rukovodi Želimir Lepir, javnosti nadaleko poznati tužilac iz afere “David Dragičević”.

Foto: Želimir Lepir, prvi čovjek Okružnog tužilaštva Banja Luka

Posljednjih mjeseci, unazad skoro godinu, putem sredstava informiranja i medijskih platformi objavljeno je na desetine tekstova sa mnogim navodima, čak i pojedinim posrednim dokazima, koji izazivaju “opravdanu sumnju” da Lepir i pojedinci iz ovog tužilaštva svjesno zataškavaju slučaj svirepog ubistva mladića iz Banja Luke. “Istraga” u ovom slučaju koji je potresao cijelu Evropu je i dalje otvorena tek da bi se moglo reći da ona i dalje “traje”. Ono što povezuje predsjednika VSTV Tegeltiju i tužioca Lepira, ali i glavnog specijalnog tužioca RS Miodraga Bajića, je mjesto rođenja i geografska pripadnost. Sva trojica su iz Srpca.

Idemo dalje.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Najveća organizaciona struktura u BiH na ovom nivou. Institucija kojom je godinama rukovodila Dalida Burzić, kontroverzna tužiteljica koju je Muriz Memić više puta označio kao glavnog krivca za opstrukcije o istrazi o ubistvu njegovog sina Dženana.

Foto: Dalila Burzić, sutkinja Suda BiH, dugo godina glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo

Dodatnu težinu njegovim optužbama daje to što neke stvari i dokazi upućuju na to da su u ubistvo Memićevog sina neposredno, šutnjom ili pokrivanjem, umiješani i pojedinci iz SDA. Sama Burzić dovođena je u vezu sa opstrukcijama pojedinih istraga i izostankom optužnica protiv zvaničnika SDA. Danas je sutkinja Suda BiH, a na ovu poziciju je mogla doći samo prethodnim dogovorom u trianglu SDA-SNSD-HDZ.

Upravo je Dalida Burzić tužiteljica s kojom je Tegeltija trebao “da sredi predmet”, o čemu magazine Žurnal piše. U međuvremenu je, uz asistenciju Tegeltije, koji je uz ostalo i po službenoj dužnosti zadužen za to, nakon političkog dogovora Burzić prebačena na najviši nivo, u Sud BiH.

Ovakvih primjera je bezbroj. Širom BiH. Iz gotovo svakog lokalnog tužilaštva i suda postoje slične priče i primjeri o uvezanosti pojedinih struktura sa samim vrhom i pojedincima iz VSTV-a.

Zbog svega je frapantna potpuna nezainteresiranost međunarodne zajednice za priče o korpuciji i kriminalu koji cvjeta unutar struktura bh. pravosuđa, budući da je i sama, ako ništa, dala pravo malo bogatstvo za njegovu reformu.

Umjesto toga, dobili smo političko-poslovno-pravosudnu hobotnicu koja nadzire i upravlja procesima u državi i drži nas u permanentnom stanju nestabilnosti i straha od toga ko je slijedeći. I šta je slijedeće. Pri čemu svaka priča o “borbi protiv kriminala i korupcije” zvuči kao najbolja epizoda serijala “Mućke”.

U bilo kojoj državi u svijetu sa razvijenom parlamentarnom demokratijom, dakle, kompletan pravosudni sistem bio uzdrman do temelja, možda i srušen da postoje makar i navodi, a kamoli dokazi o umiješanosti u korupciju samog pravosudnog vrha koji u piramidi odlučivanja ima kontrolu nad svim tužiocima i sudijama u tom sistemu.

Umjesto toga, Tegeltija je reagirao “demantijem” i novinaru i mediju koji je otkrio aferu “zaprijetio” tužbama, što upućuje na to da mu na pamet ne pada da se sam povuće. Onaj jedini koji to može da uradi umjesto njega, dakle da ga svojom odlukom smijeni, je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Ovo je priča za koju je besmisleno izvlačiti bilo kakav zaključak. Treba tek reći da je građanima BiH, svima nama koji smo legalisti i želimo da živimo u normalnom okruženju i društvu u kojem ne vlada korupcija, nego pravo i pravda, teško i zamisliti bezizlazniju situaciju od ove..

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime