Vanredno obraćanje visokog predstavnika: Nema zakulisnih poslova, Zakon o državnoj imovini mora se usvojiti u Parlamentu BiH

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt vanredno se danas obratio javnosti, čini se s namjerom da ušutka glasine o nametanju Zakona o državnoj imovini.

On je ponovio da Parlament mora usvojiti Zakon o državnoj imovini na državnom nivou.

Schmidt je naglasio da se tu ne radi o poslovima iza kulisa kako to neki insinuiraju, već o tome da se “političari pokrenu i rade svoj posao u okviru institucija”.

Visoki predstavnik osvrnuo se na svoje nedavno donesene odluke, podsjetivši da su se one morale donijeti.

“Bilo bi bolje da su se domaći političari angažirali u iskrenom dijalogu kako bi ovu zemlju pokrenuli na dobrobit svih građana”, rekao je Schmidt ali i dodao da su rezultati svih diskusija ranije bili – nula.

“Nije bilo čak ni spremnosti da se dogovore i oko prvog koraka, finansiranja izbora. Morao sam intervenirati da građanima omogućim izlazak na izbore”, podsjetio je visoki predstavnik.

On je takođe naglasio da se u konačnici potrebno “pobrinuti za ostvarivanje svih ljudskih prava slijedeći odluke poput “Sejdić Finci”.

Christian Schmidr istakao je važnost uspostavljanja komunikacije među ljudima, naglasivši da je u tom smislu preduzeo aktivnosti kroz razgovore s mladima.

“U protekle dvije sedmice sam ohrabren podrškom onih koji su pokazali da je to isparavan način djelovanja”, zaključio je visoki predstavnik u BiH.

 

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI