Na području Banjaluke, Gradiške, Prnjavora i još nekoliko gradova u toku je akcija Brend 4 u okviru koje SIPA po nalogu Tužilaštva BiH privodi službenike UIO osumnjičene za korupciju i kriminal.

Prema naredbi državnog tužioca, u toku sui li se očekuju hapšenja Jelene Majstorović, Steve Savića, Radenka Popovića, Vladimira Puzića, Vladimira Đurđevića te Elvisa Džaferagića.

Upravu za indirektno oporezivanje već godinama potresaju brojne afere u koje su direktno involvirani njihovi službenici UIO, čak i pojedini inspektori, a o čemu je Inforadar u više navrata pisao.

Policijske agencije bile su, između ostalog, zatrpane i prijavama protiv pojedinih inspektora UIO BiH za zloupotrebu položaja i reketiranje trgovaca na području šire banjalučke regije, kao i auto-otpada i auto-servisa.

Još početkom 2020. iz SIPA-e je Inforadaru potvrđeno da su među prijavljenim i inspektori Jelena Majstorović te Radenko Popović koje, kako nam je tada pojašnjeno, sigurnosne agencije drže pod “budnim okom”.

Oni su javnosti poznati i iz afere s nestankom 700 grama zlata, a sama Jelena Majstorović pominjana je tokom posebnih istraga u vrijeme kada su prisliškivani telefoni osoba iz kriminalnog miljena s područja Banja Luke, ali SIPA i ostale agencije nisu naišli na ozbiljnu saradnju njima nadređenih zbog zaštite s vrha, između ostalog i zaštite koju su uživali od direktora UIO Mire Džakule.

Džakula, koji pune dvije godine radi u tehničkom mandatu nakon dva uzastopna mandata obiljeržena nizom afera, prije nego ode želio je da osigura što bolja radna mjesta za svoju prisnu saradnicu Jelenu Majstorović, koja je uz njega ekspresno napredvala u karijeru, ali i Nevenku Šobot, još jednu iz Džakuline ekipe.

Jelena Majstorović ranije je postavljena na radno mjesto šefa Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja u RC Banja Luka. Džakula je uhljebio i tada tek punoljetnu kćerku Jelene Majstorović Janu, koju je bez dana radnog staža i iskustva zaposlio u Carinsku ispostavu Gradiška.

I o ovim aferama Inforadar je pisao u više navrata.

Džakula, jedan od odanih kadrova Dragana Čovića i HDZ-a, prema svjedočenju mnogih uposlenika UIO BiH, doslovno je privatizirao državne carine, pri čemu je napravio ekipu kadrova kojima može da vjeruje; iz svega su proistekle i pozicije koje je, uz opomoć konkursne „komisije“, mjesecima ranije rezervirao za najbliže saradnice.

Inače, Jelena Majstorović je prošle godine tužila Inforadar i glavnog urednika Almedina Šišića za klevetu i povredu ugleda, međutim spor je izgubila u svom rodnom gradu Prnjavoru. Odluka je postala pravosnažna odmah na prvom stepenu, što je rijetkost kada su u pitanju često zaštićeni visokorangirani državni (lokalni) službenici i političari.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime