28. SFF: Prikazan dokumentarac “Referendum ’92” autorice Arijane Saračević-Helać

Jasmin Alibegović

Na 28. Sarajevo Film Festivalu u okviru programa BH film prikazan je politički dokumentarac “Referendum ’92” autorice Arijane Saračević-Helać, poznate bosanskohercegovačke novinarke.

Autorica Arijana Saračević-Helać rekonstrukcijom političkih i vojnih događaja, kroz autentičan arhivski materijal, osvjetljava okolnosti koje su dovele do referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, te otkriva široj javnosti manje poznate činjenice o tom presudnom trenutku naše novije historije.

“Zašto je bitan ovaj datum i zašto sam ušla u ovaj teški i veliki projekat. Prvi put su građani Bosne i Hercegovine u procentu od 64 posto od ukupnog stanovništva izašli na referendum i glasali za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je prvi put da su se građani Bosne i Hercegovine izjasnili kakvu državu žele. Film obiluje nizom dokumentarnih činjenica”, ranije je izjavila Arijana Saračević-Helać.

Film je rađen u produkciji Redakcije dokumentarnog programa FTV-a, reditelj je Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, dok montažu potpisuje Jasmin Nalo.

Izvor: dobarportal.net

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI