Amerika razmatra isporuku oružja Ukrajini koje će joj omogućiti napade duboko iza ruskih linija

Pentagon razmatra prijedlog Boeinga da opskrbi Ukrajinu jeftinim bombama postavljenim na rakete kojih ima u izobilju, što bi omogućilo Kijevu da izvrši udare daleko iza ruskih linija, dok se Zapad bori zadovoljiti potražnju za više oružja.

Vojne zalihe SAD-a i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem. Boeingov predloženi sistem, nazvan Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), jedan je od planova za pokretanje proizvodnje nove municije za Ukrajinu i američke istočnoeuropske saveznike, rekli su izvori iz industrije.

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023., prema dokumentu koji su pregledali Reuters i tri osobe upoznate s planom. Kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26.

Zvaničnik Doug Bush rekao je novinarima u Pentagonu prošle sedmice da vojska također razmatra ubrzanje proizvodnje topničkih granata od 155 milimetara – koje se trenutno proizvode samo u vladinim pogonima – dopuštajući privatnim izvođačima da ih proizvode.

Invazija na Ukrajinu povećala je potražnju za oružjem i municijom američke proizvodnje, dok saveznici SAD-a u istočnoj Evropi povaćavaju narudžbe.

GLSDB-ov domet od 150 kilometara omogućio bi Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su joj sada izvan dohvata i pomogao bi joj da nastavi s protivnapadima na ruska pozadinska područja. GLSDB zajednički izrađuju SAAB i Boeing i razvija se od 2019.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI