NEZAKONITOSTI U SLUŽBI ZA ZAPOŠLJAVANJE TK-a: Upošljavali radnike bez raspisanog konkursa

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona prošle godine primila je u radni odnos sedam zaposlenika bez javnog oglašavanja konkursa za posao, što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o radu.

Uporište za takvu odluku Služba je našla u Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Tuzlanskom kantonu, koju je Vlada ovog kantona donijela u aprilu 2019. godine. U izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine se navodi da to nije u “skladu sa Zakonom o radu” kojim je predviđeno da se prijem u radni odnos vrši nakon provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja u cilju osiguranja transparentnosti.

 

– Uvidom u dokumentaciju konstatovano je da su zaposlenici primljeni po osnovu člana 5.
stav b) Uredbe – prijem u radni odnos najduže do šest mjeseci, jednokratno u toku kalendarske godine za konkretno radno mjesto. Služba je provela i dva javna oglasa tokom 2023. godine putem kojih je primljeno devet zaposlenika na neodređeno vrijeme na različite pozicije, od kojih je dvoje prethodno bilo zaposleno u Službi na određeno vrijeme bez konkursne procedure. Konstatujemo da sistem finansijskog upravljanja i kontrole nije u potpunosti uspostavljen u dijelu kontrolnog okruženja i upravljanja rizicima, što nije u skladu sa Zakonom o finansijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru u FBiH i Pravilnikom o provođenju finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru u FBiH, naveli su revizori Ureda za reviziju institucija FBiH koji su u ovom slučaju dali i preporuke među kojima je i ona da se “prijem zaposlenika u radni odnos vrši nakon provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, u skladu sa odredbama Zakona o radu”. Osim ove, dato je još osam preporuka, tri koje su ponovljene iz ranijih izvještaja te šest novih.

U izvještaju se navodi i to da od 64.493 nezaposlene osobe na području Tuzlanskog kantona na dan 31. decembra 2023. godine njih 23.694 nije imalo zdravstveno osiguranje. Revizori su skrenuli pažnju da to nije u skladu sa Ustavom FBiH kojim je utvrđeno pravo na zdravstvenu zaštitu svih osoba.

– 23.694 nisu ostvarile pravo na zdravstveno osiguranje i nisu imale mogućnost dobivanja
zdravstvene legitimacije, iako je Ustavom FBiH utvrđeno pravo na zdravstvenu zaštitu svih osoba. Navedeno je posljedica primjene člana 19. Zakona o zdravstvenom osiguranju i člana 3.b tačka I) Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji propisuju rokove u kojima se nezaposlene osobe moraju prijavljivati nadležnim službama za zapošljavanje nakon prestanka radnog odnosa ili gubljenja statusa učenika ili redovnog studenta i sl., s ciljem ostvarivanja propisanih prava, jasno su potcrtali revizori koji ističu da je transfer za zdravstveno osiguranje nezaposlenih osoba u 2023. godini iznosio 6.712.369 KM.

Za plaće i naknade zaposlenih izdvojeno je 4.063.532 KM, od čega oko 3,5 miliona za bruto plaće i naknade te pola miliona KM za naknade troškova zaposlenih. Najviša isplaćena plaća iznosila je 2.755 KM, najniža 1.132 KM, dok je prosječna iznosila 1.704 KM, istaknuto je u izvještaju revizora.

 

Umjesto da novac preusmjeri u aktivnosti zbog kojih je osnovana, Služba, na čijem je čelu Miralem Softić, godinama ostvaruje suficit i akumulira višak prihoda, što opet, kako ističu revizori, nije u skladu sa odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, kao ni odredbama Statuta Službe.

– Imajući u vidu da je ostvareni suficit u 2022. godini iznosio 4.181.137 KM, da je ostvareni suficit u 2023. godini iznosio 4.224.498 KM, te da ukupni akumulirani višak prihoda nad rashodima na 31. 12. 2023. godine iznosi 11.924.193 KM, kao i odredbe Zakona i Statuta, smatramo da nisu poduzete aktivnosti kako bi se sredstva Službe utrošila u namjene predviđene Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i materijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Statutom Službe koja je prvenstveno osnovana za posredovanje u zapošljavanju, naglašavaju federalni revizori.

Miralem Softić

Softić je, podsjetimo, na ovu poziciju imenovan 8. decembra 2023. godine, na šta je Vlada Kantona dala saglasnost četiri dana kasnije. U Službi je formirano 13 biroa za zapošljavanje: Banovići, Čelić, Doboj Istok, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Tuzla i Živinice.

Bivši direktor ove institucije Senad Muhamedbegović je uslovno osuđen zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Njega je Tužilaštvo TK početkom prošle godine optužilo da je obavljajući funkciju direktora Službe za zapošljavanje TK u oktobru 2018. godine postupao suprotno interesima službe i odredbama Pravilnika o radu institucije i bez raspisivanja javnog konkursa jednoj osobi pribavio korist u vidu zapošljavanja na neodređeno vrijeme.

Izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja rukovodećih službenih i drugih odgovornih dužnosti u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima u BiH u trajanju od jedne godine.

I njegov prethodnik, Šemso Berbić osuđen je na uslovnu kaznu zbog nesavjesnog rada u Službi. 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI