REVIZORI U JKP ČAPLJINA: Sumnjiva zapošljavanja, prekršeni zakoni, milionski gubici vode…

Javno komunalno preduzeće “Čapljina” d.o.o. Čapljina, na čijem je čelu od 2019. kao v. d. direktorica Martina Vidić, tokom prošle godine prekršilo je niz zakona – Zakon o radu, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o privrednim društvima, Zakon o vodama, Zakon o javnim preduzećima, Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH, Zakon o komunalnoj djelatnosti HNK – te, različitih međunarodnih računovodstvenih standarda.

Dio iz revizorskog izvještaja

Ovo komunalno preduzeće je, kako su utvrdili federalni revizori, dobilo negativnu ocjenu  za finansijske izvještaje, a za usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima mišljenje s rezervom.

U izvještaju koji je pun zaključaka o veoma lošem radu JKP Čapljina navodi se da je, mimo Zakona o radu i internih pravilnika, uposleno deset zaposlenika, što, smatraju revizori, “ozbiljno narušava transparentnost i jednakost u zapošljavanju”.

– Prilikom provođenja konkursa komisija nije sačinila zapisnik o svom radu, jer su se na konkurs prijavljivale samo osobe koje već u Društvu obavljaju poslove na osnovu zaključenih ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Prijem u radni odnos za 10 novozaposlenih izvršen je bez provođenja javnog oglašavanja, što nije u skladu sa Zakonom o radu, kao ni članom 4. Pravilnika o radu, koji nalažu obavezno provođenje procedure javnog oglašavanja na način da se konkurs obavezno objavljuje u jednom dnevnom listu i na internet stranici Društva, stav je federalnih revizora, koji su dali nekoliko preporuka za ispravljanje uočenih nepravilnosti.

Tokom revizije je registrovano i kršenje Zakona o javnim nabavkama, u različitim formama, pri nabavci roba, usluga i radova u iznosu od preko 200 hiljada KM.

Osnova za negativno mišljenje je bila i ta što su prihodi precijenjeni za 346.924 KM zbog nepravilnog evidentiranja komunalne naknade koja pripada jedinici lokalne samouprave. Poslovni rashodi i troškovi u iznosu od 129.000 KM, kao i aktivna vremenska razgraničenja u iznosu od 329.414 KM nisu potkrijepljeni relevantnim knjigovodstvenim ispravama, smatraju revizori, koji su registrovali i to da Uprava nije poduzela mjere za smanjenje gubitaka vode, što je rezultiralo gubitkom od najmanje 8.821.515 KM.

– Uvidom u evidencije i fakturirane usluge isporuke vode krajnjim potrošačima, utvrđeno je da JKP Čapljina ostvaruje značajne gubitke vode, koji su u 2023. godini iznosili oko 85 posto. Najveći dio gubitaka rezultat je bespravnih priključaka. Iako je Društvo 18. marta 2024. godine donijelo Pravilnik o otkrivanju ilegalnih priključaka, ovi gubici predstavljaju izgubljenu dobit od najmanje 8.821.515 KM. Neutvrđivanje najniže cijene javnih vodnih usluga dodatno otežava financijsku stabilnost, dio je iz izvještaja federalnih revizora.

/Ured za revoziju institucija FBiH

Na kraju 2023. godine Društvo je ostvarilo negativan financijski rezultat – gubitak u iznosu od 203.605 KM.

Tokom revizije je zabilježeno i kršenje Zakona o javnim nabavkama.

– Prema podacima s Portala javnih nabavki Plan nabavki za 2023. godinu mijenjan je čak 41 put. Zadnja izmjena izvršena je u januaru 2024. što ukazuje na to da se plan nabavki mijenjao kako bi se retroaktivno uključili već provedeni postupci. Planom nisu blagovremeno realno utvrđene potrebe za nabavkom roba, usluga i radova u revidiranoj godini, te Plan nabavki, s obzirom na brojne izmjene, nije usklađen s finansijskim planom za 2023. godinu, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, stoji u izvještaju.

Federalni revizori tvrde da “vrijednost zaliha sirovina, materijala i rezervnih dijelova u iznosu od 300.102 KM nije potvrđena zbog nepostojanja sveobuhvatnog vrednovanja”. Potraživanja od kupaca nisu pravilno iskazana, što dovodi do precijenjene imovine i financijskog rezultata.

Vidić na mjesto v.d. imenovana 2019.

Vidić je, podsjećanja radi, na čelu preduzeća kao v. d. imenovana 2019. godine, na period od šest mjeseci, odnosno do okončanja konkursne procedure. No, do završetka posljednje revizije konkursna procedura za izbor direktora Preduzeća nije ni pokrenuta, a v.d. direktorice mandat se produžava odlukama Nadzornog odbora svakih šest mjeseci.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI