PODIJELJENO 260.000 KM: Bradara i Lendo kriju kojim organizacijama su dali novac

Kabineti predsjednice i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine prošle godine su dodijelili 260.000 KM budžetskog novca neprofitnim organizacijama.

Foto: Armin Durgut, Pixsell

Osim toga, aktuelna predsjednica FBiH Lidija Bradara (HDZBiH), kao i potpredsjednici Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP) su drugim nivoima vlasti i fondovima podijelili 115.000 KM a pojedincima 105.000 KM. Međutim, u Izvještaju federalnih revizora navodi se niz nepravilnosti prilikom dodjele ovih sredstava.

– Svaki od ureda donio je odluke na osnovu kojih se vršila raspodjela, te kriterije za raspodjelu. Imenovani su zaposlenici ili komisije koje vrše ocjenu pristiglih zahtjeva u skladu sa utvrđenim kriterijima. Međutim, za utvrđene kriterije ne možemo potvrditi da su dovoljno mjerljivi i razrađeni za vrednovanje, rangiranje i izbor korisnika, te da je ono vršeno u Uredu predsjednice FBiH za sve transfere, a u Uredu predsjednika Refika Lende za transfere nižim nivoima vlasti. Za dodjelu sredstava potencijalnim aplikantima nije bilo javnog oglašavanja, zbog čega ne možemo potvrditi da je prilikom dodjele sredstava ispoštovan princip transparentnosti u skladu s članom 4. Zakona o budžetima u FBiH. Kod tekućih transfera pojedincima u Uredu potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića Odlukom
nije utvrđena obaveza dostavljanja izvještaja o namjenskom utrošku odobrenih sredstava, niti su ih oni dostavljali, što nije skladu sa članom 57. Zakona o budžetima u FBiH, navodi se u Izvještaju federalnih revizora.

Potpredsjednici FBiH Stojanović i Lendo Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bradara je, kako se ističe u Izvještaju, imenovala savjetnicu koja je razmatrala zaprimljene zahtjeve, utvrđivala ispunjenost općih i posebnih kriterija i sačinjavala liste koje je dostavljala predsjednici na odlučivanje. Sredstva su odobravana pojedinačnim odlukama predsjednika/ce FBiH na kojima je utvrđena obaveza korisnicima da u roku od
šest mjeseci dostave pismeni izvještaj o namjenskom utrošku.
– Tekući transferi neprofitnim organizacijama odobreni su raznim udruženjima u iznosima od 500 KM do 5.000 KM, tekući transferi drugim nivoima vlasti u iznosima od 1.000 KM do 10.000 KM, a pojedincima u iznosima od 300 KM do 3.000 KM. Odlukom nije utvrđen
način rangiranja ispunjenosti posebnih kriterija, niti je rangiranje vršeno, utvrdili su revizori.

Tekući transferi Foto: Ured za reviziju FBiH

U odnosu na Lendin kabinet tekući transferi neprofitnim organizacijama odobreni su raznim udruženjima u iznosima od 500 KM do 5.000 KM, tekući transferi drugim nivoima vlasti u iznosima od 1.000 KM do 10.000 KM, a pojedincima u iznosima od 300 KM do 3.000 KM.

Kojim konkretno pojedincima i neprofitnim organizacijama su dodijeljene pomenute sume  iz kabineta Bradare i Lende nisu željeli odgovoriti. S druge strane, InfoRadaru je iz kabineta Stojanovića pojašnjeno da je raspoređen planirani iznos za tekuće transfere u ukupnom iznosu od 60.000 KM (40.000 KM neprofitnim organizacijama i 20.000 KM pojedincima) od čega je ukupno relizovano 58.620 KM.

– Neprofitnim organizacijama, koje su ispunjavale uslove po osnovu navedene Odluke, je dodijeljeno ukupno 38.670 KM a pojedincima 19.950 KM. Od ukupno zaprimljenih 150 zahtjeva od strane neprofitnih organizacija, njih 47 je ispunjavalo uslove za dodjelu sredstava. Od zaprimljenih 151 zahtjeva od strane pojedinaca (fizička lica u stanju teške socijalno-materijalne situacije, fizička lica kojima je potrebno liječenje, učenike i studenti kojima su finansijska sredstva neophodna za završetak obrazovanja i fizička lica kojima su finansijska sredstva neophodna za unapređenje kulturno – umjetničkog stvaralaštva na području BiH), njih 38 je ispunjavalo uslove, kazali su InfoRadaru iz kabineta Stojanovića. Navode da su dodijeljeni pojedinačni iznosi neprofitnim organizacijama bili u rasponu od 300 do 2.000 KM a pojedincima od 200 KM do 1.500 KM.

Dio liste neprofitnih organizacija kojima je kabinet potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića dodijelio novac

Federalni revizori su kao preporuku naveli da je potrebno utvrditi način vrednovanja i rangiranja zahtjeva korisnika u skladu sa utvrđenim kriterijima kod dodjele tekućih transfera u Uredu predsjednice FBiH i Uredu potpredsjednika FBiH Refika Lende, a za tekuće transfere date pojedincima u Uredu potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića osigurati da korisnici dostavljaju izvještaj o namjenskom utrošku odobrenih sredstava.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI