NAKON PISANJA INFORADARA: Zbog afere u zdravstvu USK u toku predistražne radnje

U Tužilaštvu USK kažu da pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona obavljaju informativne razgovore, te da se analizira "određena materijalna dokumentacija".

Ko je i u koje svrhe potrošio oko 260.000 KM koje je Dom zdravlja Velika Kladuša dobio u prošloj i ovoj godini, još uvijek je predmet predistražnih radnji koje obavlja Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Ova zdravstvena ustanova je, kako je pisao InfoRadara, iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja USK za potrebe rada Centra za rani rast i razvoj djece dobio pomenutu sumu novca, iako Centar već šest godina ne radi i ne pruža usluge korisnicima?!

U Tužilaštvu USK kažu da pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona obavljaju informativne razgovore, te da se analizira “određena materijalna dokumentacija”.

Dom zdravlja Velika Kladuša

– Radi se o predistražnim radnjama, ponavljaju u Tužilaštvu, odakle je ranije pojašnjeno da formiranje predmeta ne prejudicira i optuženje. 

ZZO USK je Domu zdravlja Velika Kladuša i na ime Centra, koji je zatvoren 2018. godine, u protekla 24 mjeseca dodijelio dvije tranše novca. 

I dok su u razgovoru za naš portal roditelji djece, koji su trebali koristiti usluge Centra ali i pojedini uposlenici DZ isticali da Centar godinama ne radi, te da djeca sa poteškoćama moraju odlaziti u druge gradove, direktorica DZ Evresa Okanović je sve negirala naglašavajući “da pojedine osobe šire dezinformacije”, te je odbacila tvrdnje iznesene od strane uposlenika i roditelja.

Okanović je za InfoRadar ranije naglašavala da je Centar svo vrijeme radio ali da joj nije jasno zašto su pojedini roditelji, čija su djeca trebala pomoć, išli u druge gradove a ne u Veliku Kladušu?!

Mirzeta Purić, magistrica psihologije u Domu zdravlja Velika Kladuša koja je govorila za InfoRadar i koja je radila u Centru (dok je on još postojao) doživjela je pravu golgotu od kako je iznijela svoja saznanja u vezi Centra. Purić je nakon objave teksta na našem portalu bila izložena pritiscima zbog čega je otišla na bolovanje 13. maja. Međutim, na posao se morala vratiti početkom juna. U međuvremenu je dala izjavu inspektoru Federalne uprave policije.

Okanović je sve demantovala

Zbog ukazivanja na nepravilnosti i sumnjivo trošenje novca, Purić je dobila otkaz zbog čega je najavila i tužbu protiv DZ.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao InfoRadar, Upravni odbor kojem je mandat istekao još u martu (a u kojem su dva člana SDP-a, iz koje političke partije dolazi i direktorica DZ) je izglasao da se Purić ne vraća na posao?! Sjednici UO je prisustvovala i direktorica Doma zdravlja, Evresa Okanović koja je na ovogodišnjim izborima kandidatkinja za Općinsko vijeće Velika Kladuša.

Prema neimenovanom izvoru, osim Okanović, na listi kandidata je još 10-ak uposlenika Doma zdravlja Velika Kladuša. Svi su iz SDP-a. Među njima je i Refika Purić, ljekar u Domu zdravlja Velika Kladuša. Nju je Tužilaštvo USK, skupa sa još nekoliko osoba, optužilo da je propisivala fiktivne terapije pacijentima te podnosila lažne fakture za izdate lijekove koje su potom naplaćivane sredstvima iz Zavoda. Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Bihaću.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI