PUTEVI RS NABAVLJAJU DIZAJNERSKI NAMJEŠTAJ: Za radne fotelje izdvajaju 31.000 KM

“Putevi Republike Srpske“ potpisali su 20.9.2024. godine ugovor o nabavci kancelarijskog namještaja sa preduzećem „TOP SPORT d.o.o“ iz Bijeljine vrijedan 100.000 KM sa PDV-om. Ugovor je dodijeljen ovoj kompaniji za opremanje sedam prostorija dizajnerskim namještajem: stolicama, stolovima, ormarima, sofom i zidnim oblogama.

“Putevi RS” zatražili su uspješno iskustvo u prethodne tri godine i minimalno jedan realizovan ugovor čiji je iznos najmanje 85 000 KM bez PDV-a.

Izvod iz tenderske dokumentacije

Nabavka obuhvata prijemni pult i zidnu oblogu iza pulta sa logotipom preduzeća, jednu kuhinju, 19 radnih stolova, 18 radnih fotelja, sedam stolica za sastanke, četiri stolice za trpezariju, jednu direktorsku fotelju, četiri stolice za čekaonicu, jedan trosjed, jedan klub sto, jedan trpezarijski stol, jedan ormar sa komodom, nekoliko trakastih zavjesa, zidnih obloga i žardinjera. Za odabrani dizajnerski namještaj tražena je dostava uzoraka kako bi „Putevi RS“ obezbijedili da to bude tačno taj namještaj.

U  tenderskoj dokumentaciji ponuđen je projekt dizajna enterijera na osnovu koga se može zaključiti da je riječ o nabavci dizajnerskog namještaja, a jednostavnom pretragom moguće je pronaći  ko je proizvođač a ko dizajner.

Planirana je nabavka 18 radnih fotelja proizvođača „Vitra“ dizajnera Charlesa i Raya Eamesa koje ukupno koštaju oko 31 000 KM. Za trpezariju su izabrali istog dizajnera, odnosno četiri stolice naziva DSW čija je vrijednost oko 1600 KM. Sofa u čajnoj kuhinji dizajnerske kuće „Jess“ iz 2021. godine ima relativnu vrijednost u iznosu 5900 KM. Cijena direktorske fotelje ostaje nepoznanica, budući da su ponuđena dva rješenja od kojih svako može koštati preko 2000 KM, kao i u slučaju stolica za čekaonicu.

Tražena sofa

Članom 53. stav (l) Zakona o javnim nabavkama propisano je da je ugovomi organ dužan pripremiti tendersku dokumentaciju u skladu s odredbama ovog zakona i podzakonskim aktima. U tenderskoj dokumentacij i ugovorni organ daje potpune informacije o uslovima ugovora i postupku dodjele ugovora, a koji su kandidatima/ponuđačima dovoljni za pripremu zahtjeva za učešće.

“Kada su u pitanju tehničke specifikacije predmeta nabavke, ugovomi organ iste priprema skladu sa članom 54. Zakona. Stavom (l) navedenog dlana Zakona propisano je da tehničke specifikacije moraju svim kandidatima/ponuđačima omogućiti jednak i nediskriminirajući pristup nadmetanju. Prema stavu (9) ovog člana, osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili odredeni privredni subjekti ili određeni proizvodi. Takve napomene dopuštene su samo ako se predmet nabavke ne može dovoljno precizno i razumljivo opisati”, kažu u Agenciji za javne nabavke.

U ovoj agenciji istakli su da “nepoznavanje predmeta nabavke ne oslobađa ugovomi organ obaveze za definiranje predmeta nabavke na stvamo konkurentskoj osnovi”.

Ljupko Mišeljić
Ljupko Mišeljić
Ljupko Mišeljić je novinar i kolumnista iz Banjaluke.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI