IZBORI 2024.

SVETLANA CENIĆ: Zgrabi svoju (ne)sreću!

Posle svakih izbora isto pitanje – ko su najveći pobednici, ko najveći gubitnici. Najveći gubitnik je tradicionalno Bosna i Hercegovina. Ama ič dobroga nije dobila! I ovim izborima su se cementirale (da ne kažem dodatno zapišale) nacionalne teritorije i napravljeni dilovi među partijama s tim ciljem.

Zgrabi svoju (ne)sreću!

Manju ili veću.

Tako smo pevali pre 24 godine, kada je OSCE finansirao taj izborni pesmičuljak, a mi ponosno izlazili na izbore da odlučimo o svojoj sudbini. Sic!

Znam da su vremena teška
Pročeprkaj ispod pijeska
Možda pronađeš baš sreću
Manju ili veću

Zašto uvijek istu pjesmu sviraš?
Hajde, ti biraš!

Vremena su još teža, sviramo manje više istu pesmu i ne biramo. Umesto da zgrabimo sreću, bi kako bi – ko je jamio, jamio. I nastaviće.

Posle svakih izbora isto pitanje – ko su najveći pobednici, ko najveći gubitnici. Najveći gubitnik je tradicionalno Bosna i Hercegovina. Ama ič dobroga nije dobila! I ovim izborima su se cementirale (da ne kažem dodatno zapišale) nacionalne teritorije i napravljeni dilovi među partijama s tim ciljem. Ne može me niko ubediti da nije stvar tajnog dogovora da je Mostar bez političke borbe dat Hrvatima, Banjaluka, pa i cela Republika Srpska Srbima i da bošnjačkih stranaka nema ni na mapi, a da je celi galijamatis ili kupusarija oko Sarajeva, Tuzlanskog kantona i da ne nabrajam ostalo šarenilo onoga što nisu okolčile hrvatske i srpske partije.

U Republici Srpskoj ubedljiva pobeda SNSD-a. Očekivano. Opozicije ionako nema ili je tragovima. U Banjaluci Dodik je imao dva kandidata za gradonačelnika – Šobota i Stanivukovića. Znao je da će Stanovuković pobediti, jer takve su instrukcije bile članstvu. Vidljivo kad se saberu glasovi koje su dobili SNSD-ovi odbornici uporede sa glasovima koje je dobio Šobot, a onda sa glasovima Stanivukovića. Dodik je odmah najavio da će Šobot biti kandidat i na narednim lokalnim izborima, a on kandidat na opštim izborima za predsednika Republike Srpske. Šta možemo očekivati? Pa da Stanivuković bude protivkandidat za mesto predsednika Republike Srpske, izgubi te izbore, vrati se na mesto gradonačelnika, odnosno završi svoj mandat gradonačelnika i onda bude nagrađen. Ko zna, možda i premijerskim mestom. Kvalifikovan je apsolutno. Dokazao se i ustupcima porodici vlasnika Republike Srpske.

Setimo se protivknadidata Ognjena Tadića, sadašnjeg savetnika Milorada Dodika, a Dodik nije lud da mu se ponovi Jelena Trivić. Ona više sigurno neće nakon poraza na lokalnim izborima čime ja dala Dodiku adut da to pomene kad god mu se ospori pobeda na prošlim opštim izborima.

Uostalom, pojeo je politički Milorad Dodik mnoge a nenadmašan je još uvek u pravljenju vlastite opozicije, koja onda radi za njega.

Ono slavlje PDP-a je bilo tragikomično. Tragično jer su se u isto vreme borili za život ljudi u poplavljenim područjima i u najmanju ruku je bilo degutantno sa trubačima početi i završiti, a proglašavati kako je to pobeda naroda. Komično, jer samo onaj ko namerno okrene glavu da ne vidi dogovor sa Dodikom može da istrpi one patetične pobedničke govore. Zašto im odbornici imaju manje glasova nego SNSD, nisu objasnili. Mislim kad je već pobedio narod. Ako pobeđuje narod, onda pobeđuje na oba izborna fronta – i za gradonačelnika, i za gradsku skupštinu.

Da će pad uvek doživeti oni koalicioni partneri koji pomisle da mu se mogu zameriti ili oni gde šefovi partija traže mesto samo za sebe, a partija je tu da pridrži stražnjicu, jasno je posle svakih izbora.

No neprikosnoveni pobednik izbora u Republici Srpskoj je i ovaj put Aleksandar Vučić. Mrtva je trka ko će mu se više dodvoriti od političkih partija u Republici Srpskoj. Možda ima jedan izuzetak.

U Federaciji je pobednik HDZ zna se. Ozbiljnu konkurenciju među partijama sa hrvatskim predznakom nema. Ostaju i dalje da zanose kako hoće i kad hoće od vrha do dna države. Zajedno sa SNSD-om apsolutni ključar bosanskohercegovačke stvarnosti.

Trojka i dalje likuje. Ne znam zašto i ne znam do kada će. Sa svim resursima koje su imali na raspolaganju, sa  pozicije vlasti i u Kantonu Sarajevo, i na entitetskom nivou, i sa državnog nivoa, ipak zajedno nisu dobacili do broja glasova SDA. A narod još pamti sve negativnosti dugogodišnje vladavine SDA. E, onda se možeš zamisliti koliko se u kratkom vremenu zamerila Trojka i kolika su bila nadanja da će zaista doći do promena, da će doći sposobni, a ne podobni, da vladavina prava dolazi pre onog čuvenog ponedeljka na sveto Nikad…

Hoće li se Trojka, podržana i međunarodnom zajednicom, korigovati do opštih izbora? Ne verujem. Sujete toliko nadrastaju stvarne sposobnosti i znanje da će nastaviti da se obračunavaju sa svakim ko i dobronamerno ukaže na propuste. Da ne govorim o onom ponašanju sa visine, a bez ikakvog pokrića, ponavljam. Od svakog se zahteva da veruje na njihovu reč kako su dobri ljudi, bolji od prethodnika i drugačiji. Ne smeš ni u ludilu ceniti (ne)dela.

Eto, u Federaciji je proglašeno stanje prirodne katastrofe. Ima tu i neprirodnog u toj katastrofi – videti pod kamenolom. No u stanju prirodne katastrofe očekuje se bar da Vlada bude u stalnom zasedanju, da neko koordinaciono telo makar postoji, da se znaju zadaci i prati izvršenje. Ne vidim sve to, pa molim da me neko ispravi da se odmah izvinim. Da li to računaju da će se sve to zaboraviti do opštih izbora i da će oni silni flajeri, plakati, bilbordi, vizit karte, pisma i slično odraditi posao da se dobiju izbori? Ili će to Šmit ili neko sličan za njih uraditi ili bar pogurati? Ili da svi u glas pevamo Zgrabi svoju nesreću?

Što se mene tiče, ja pevušim po onim notama Oliverovim i Gibbonijevim:

starim ja, a u partije vjere nemam.

Svetlana CENIĆ
Svetlana CENIĆ
Ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila je u inostranstvu. Od 2007. kolumnista magazina Dani. Trenutno vodi projekat regionalnog poslovnog kluba Biznis plus, predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI