TIBiH još 2020. godine upozoravao na sumnjive nabavke FZO RS

Povodom aktivnosti pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorijama Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO) i firme Medietik koje su provedene jutros u Banjoj Luci, Transparency International u BiH podsjeća javnost da je još u junu 2020. upozoravao na netransparentne nabavke u toku pandemije COVID koje je provodio taj fond ali i drugi javni organi u BiH.

Navode da je FZO RS tada dodijelio četiri ugovora vrijedna preko 21,7 miliona KM firmi Medietek d.o.o. izuzimajući postupke od primjene Zakon o javnim nabavkama, odnosno bez ikakvog javnog konkursa, nadmjetanja ili postupka koji osigurava konkurenciju ili transparentnost.

TIBiH ističe da su od firme Medietek nabavljeni respiratori za 2,1 milion KM, maske i rukavice za 1,8 miliona, potrošni medicinski materijal za sprečavanje širenja koronavirusa za 10,9 miliona KM, te ventilatori za intenzivnu njegu ugovorom vrijednim 6,7.

Osim toj, FZO je istog dana dodijelio ugovore firmi Krajinagroup d.o.o. od 2,5 miliona za nabavku troslojnih zaštitnih maski, kao i ugovor vrijedan 2,1 milion KM firmi Milšped za nabavku avio transporta.

TIBiH naglašava da je FZO RS na taj način u jednom danu dodijelio preko 21,7 miliona KM a sa firmom Medietik je naknadno sklopljen i još jedan ugovor vrijedan preko 13 miliona KM izuzimanjem Zakona o javnim nabavkama, što je suprotno tumačenju Agencije za javne nabavke BIH koje nalaže da se izuzeće može primijeniti samo u slučaju krajnje hitnosti, to jest kada je potrebno reagovati u roku od nekoliko sati.

Transparency International u BiH je svojevremeno upozoravao na štetnost i nezakonitost takvog načina nabavke medicinskog materijala a činjenica da je nadležnima bilo potrebno više od četiri godine da djeluju šalje zabrinjavajuću poruku o efikasnosti i spremnosti institucija u Bosni i Hercegovini da procesuira nedostatak transparentnosti i očigledne zloupotrebe prilikom u trošenju javnih sredstava, saopćeno je iz te organizacije.

Prema nepotvrđenim informacijama, u akciji pripadnika SIPA-e u Banjo Luci je uhapšen Dejan Kusturić, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS, zbog sumnji na malverzacije tokom korone sa firmom Medietik.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI