Dodatna pomoć Evropske komisije od 20 miliona eura BiH za sanaciju poplava

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, sastala se danas i drugog dana službene posjete s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. Krišto je izrazila zahvalnost što je predsjednica Von der Leyen na početku novog mandata odabrala upravo regionalnu turneju i posjetu Bosni i Hercegovini. Ova gesta potvrđuje važnost koju Evropska unija pridaje procesu proširenja, što je danas posebno naglašeno na sastanku dviju visokih političkih dužnosnica.

Krišto je iskazala uvjerenje kako će Bosna i Hercegovina biti integralni dio sa svim zemljama regije u procesu implementacije Plana rasta, svjesna obaveza i reformi koje se od institucija Bosne i Hercegovine očekuju.

Naglasila je kako se uz odlučnost, suradnju i zajednički rad, uz potporu Evropske unije, može ostvariti zajednički cilj – punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Na sastanku je potvrđeno da će Evropska komisija doznačiti dodatnih 20 miliona eura Vijeću ministara za sanaciju štete nastale bujičnim poplavama. U toku je i priprema aplikacije za Fond solidarnosti, kao instrumenta koji zemlje članice mogu koristiti u slučaju prirodnih katastrofa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI