AFERA RESPIRATORI: Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić idu u zatvor!

Apelaciono vijeće Suda BiH u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Fadil Novalić osuđen na četiri, Fahrudin Solak na šest i Fikret Hodžić na pet godina zatvora, dok je Jelka Milićević oslobođena optužbe. Sve to je Novalić potvrdio u medijskim istupima prije zvanične objave Suda BiH. Žurnal je ranije pisao da je nabavka 100 kineskih ACM812 A izrodila nekoliko krivičnih predmeta, rascjepkanih po tužilaštvima u nekoliko istraga, a da do danas nemamo odgovor da li su ovi respiratori uzrok smrti pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Autor: Žurnal

Apelaciono vijeće Suda BiH u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu u aferi „Respiratori“. Bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je na četiri, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest i osnivač firme „Srebrena malina“ Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Oni su proglašeni krivim zbog zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka, u vrijeme pandemije koronavirusa.

Jelka Miličević je pravosnažno oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Prvostepena presuda, koja je donesena većinom glasova uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg Vijeća sudije Branka Perića, izrečena je 4. aprila 2023. godine. Tokom izricanja prvostepene presude desio se presedan u bh. pravosuđu koji će kasnije izazvati velike polemike u javnosti, a rezultirat će i disciplinskom tužbom protiv Perića.

Naime, sudija Perić je u sudnici pročitao izdvojeno mišljenje i naglasio da smatra da tužioci nisu dokazali nijedno krivično djelo, pa ni zloupotrebu položaja.

Da bi se dokazala namjera moraju postojati dokazi što nismo imali priliku vidjeti tokom glavnog pretresa”, reći se sudija Perić.

Ured disciplinskog tužioca protiv njega je po službenoj dužnosti formirao predmet, a kasnije je podignuta i disciplinska tužba. Pred Disciplinskom komisijom počelo je ročišta protiv sudije Perića, ali je ono obustavljeno jer je on u međuvremenu otišao u penziju.

Osuđujući dio prvostepene presude u sudnici pročitao je član Vijeća sudija Braco Stupar. On i sudija Goran Radević, koji je također bio član Vijeća, zaključili su da su tužioci dokazali da su Novalić, Solak i Hodžić počinili produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, a Solak i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Prema optužnici, Novalić i ostali bili su optuženi još i za udruživanje, pranje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem, krivotvorenja službene isprave, ali su se sva tri člana Vijeća jednoglasno složili da ta krivična djela nisu dokazana.

Složili su se i u pogledu oslobađajuće presude Jelki Milićević.

Izvori Žurnala navode da bi se, nakon pravomoćne presude, uskoro mogle privesti kraju i druge istrage koje se tiču ove afere. Podsjetimo, Žurnal je ranije pisao da je nabavka 100 kineskih respiratora ACM 812 A izrodila nekoliko krivičnih predmeta, međusobno povezanih, ali istovremeno rascjepkanih po tužilaštvima u nekoliko istraga.

U Tužilaštvu BiH je, podsjetimo, bio formiran predmet i protiv nekoliko osoba zbog sumnje da su pomagali optuženima u aferi „Respiratori“. Iz ove pravosudne institucije su još ranije za Žurnal kazali da vode istragu zbog počinjenog krivičnog djela “pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela“ i da se radi o “licima koja su pomagala učiniocima krivičnih djela u predmetu Fadil Novalić i drugi”.

Do danas nemamo ni odgovor da li su upravo ovi sporni respiratori uzrok smrti pacijenata oboljelih od Covida? Ova istraga se, inače, vodi u Tužilaštvu KS, ne u Tužilaštvu BiH iako je tokom pretresa na KCUS-u bio prisutan i državni tužilac Džermin Pašić.

Prisjetimo se pisma 17 anesteziologa u kojem tvrde da ovi respiratori ne posjeduju postavke koje se preporučuje za mehaničku ventilaciju Covid-19 pacijenata. I ovaj predmet je formiran u Tužilaštvu KS.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI