AFERA U ZDRAVSTVU USK: Više od 260.000 KM za nepostojeće usluge Centra za djecu Velika Kladuša

Direktorica Doma zdravlja Evresa Okanović nam je u telefonskom razgovoru kazala da "pojedine osobe šire dezinformacije o nepostojanju Centra", te da ona o svemu posjeduje validnu dokumentaciju.

Dom zdravlja Velika Kladuša je u prošloj i ovoj godini dobio oko 260.000 KM iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona za potrebe rada Centra za rani rast i razvoj djece, a koji već šest godina ne radi i ne pruža usluge korisnicima?!

Ovu informaciju potvrdili su nam u Našoj stranci Velika Kladuša koja je zbog ove situacije u septembru prošle godine u Općinskom vijeću Velika Kladuša podnijela inicijativu prema Domu zdravlja i Općini kako bi se pronašla sredstva i prostor za ponovno otvaranje Centra za rani rast i razvoj djece.

Centar za rani rast i razvoj djece je pri Domu zdravlja Velika Kladuša u novembru 2013. godine uz podršku donatora i UNICEF-a bio prvi takav na području Unsko-sanskog kantona. Radio je do 2018. kada je zatvoren zbog nedostatka sredstava.

Misija ovog centra bila je širenje i implementacija spoznaja o krucijalnom značaju prvih godina života djeteta za cjelokupni razvoj buduće osobe, te stalna podrška roditeljima u razumijevanju djece i njihovih potreba, kao i edukacija budućih roditelja o smjernicama pravilnog razvoja djeteta. Opstajao je ponajviše zahvaljujući donacijama.

Mirzeta Purić, magistar psihologije u Domu zdravlja Velika Kladuša i uposlenica Centra u periodu 2013. – 2017. za InfoRadar kaže da je tek nedavno saznala da su Centru dodijeljene dvije tranše novca iako on odavno ne radi.

Purić: Odbila da primi rješenje o (ponovnom) preuzimanju Centra

– Centar je bio korisno mjesto, ali je zvanično zatvoren 2018. jer nije dobio finansijsku podršku. Odgovorno tvrdim da Centar ne radi. Tek sam nedavno saznala da, bez obzira što ne radi, i dalje prima novčana sredstva. Došao mi je čovjek i pitao me zašto šaljemo djecu u Cazin a Centar u Velikoj Kladuši radi normalno. Taj dan sam ostala bez teksta, kaže Purić. Pojašnjava da je voljna da istražnim organima kaže ono što zna.

Finsnijski plan ZZO USK

– Sada imam problem od strane menadžmenta Doma zdravlja koji po svaku cijenu hoće da me prisili da uzmem nepostojeći Centar i da ga organizujem i vodim. Dobila sam i rješenje o preuzimanju Centra, ali sam to odbila. Rečeno mi je da kako god znam i umijem napravim Centar?! To mi je rekla direktorica Doma zdravlja Velika Kladuša Evresa Okanović. Neka ona kaže gdje su korisnici, gdje su djeca…Ja poznajem mnogo djece u Velikoj Kladuši koja su, na žalost, sa različitim poteškoćama. Centar je bio mjesto gdje su mogli dobiti pomoć, navodi Purić i ističe da je oprema u Domu zdravlja veoma oskudna što se tiče pružanja pomoći djeci sa poteškoćama, pa određeni broj djece upućuje u Centar za rani rast i razvoj u Cazinu.

Direktorica Doma zdravlja Evresa Okanović nam je u telefonskom razgovoru kazala da “pojedine osobe šire dezinformacije o nepostojanju Centra”, te da ona o svemu posjeduje validnu dokumentaciju.

Evresa Okanović

Kaže da je “ozbiljna stvar u pitanju” zbog čega nije željela telefonski više odgovarati na pitanja koja smo joj uputili.

– U ovo je uključena kampanja osoba – zaposlenika a sve bez razloga i žao mi je zbog toga, kratko je dodala Okanović, ističući da će nas “njen pravnik pozvati”.

Iz Doma zdravlja Velika Kladuša se se svojoj Facebook stranici oglasili tvrdeći da “Centar za rani rast i razvoj djece u Domu zdravlja Velika Kladuša funkcioniše u skladu sa zakonskim propisima i pruža neophodne usluge za djecu i njihove porodice, te da su navodi o tome da Centar ne radi i da postoji potencijalna pronevjera budžetskih sredstava sa elementima kriminalnih radnji potpuno neutemeljeni“.

Navode čelnika Doma zdravlja demantuje i majka četverogodišnjeg dječaka koja ide u Cazin i Karlovac kako bi njenom sinu bila pružena adekvatna ljekarska pomoć.

– Moj sin ima epilepsiju i poteškoće u razvoju i u Velikoj Kladuši nema Centra u koji bi mogao ići, zato ga vozimo u Cazin i na vježbe u Karlovac. Moja komšinica je sina prije nekoliko godina vodila u Centar u Velikoj Kladuši, koji je naprasno zatvoren 2018. i od tada nikada nije ponovo otvoren, navodi majka četverogodišnjeg dječaka (čiji je identitet poznat redakciji InfoRadara, koja nije željela da joj objavljujemo ime u javnosti).

Da li je novac od ZZO-a USK utrošen u druge svrhe te da li su upoznati sa informacijom da Centar u Velikoj Kladuši ne postoji godinama a da oni uredno izdvajaju novac za to, upitali smo i upravu ZZO. Rečeno nam je da je “na lice mjesta upućena kontrola i da se neće oglašavati dok ne dobiju povratnu informaciju”!?

Pajazetović: Izvještaj Doma zdravlja je namješten

Zlatko Pajazetović, šef Kluba vijećnika Naše stranke ističe da je ove godine na skupštini USK usvojen finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja USK iako su “pojedinci znali da Centar odavno ne radi”.

– U tom planu ponovo stoji da je za Centar izdvojena ista suma novca kao i prošle godine. Dakle, Centar i dalje ne postoji, ali Dom zdravlja uredno uzima novac za to, pojašnjava Pajazetović.

Naša stranka je, kaže on, u septembru prošle godine u Općinskom vijeću Velike Kladuše podnijela inicijativu  kako bi se ponovo otvorio Centar za rani rast i razvoj djece.

– Ono što u tom trenutku nismo znali, jeste da je u finansijskom planu ZZO USK za 2023. godinu već bilo predviđeno 117.000 KM za rad ovog centra, a rebalansom plana su ta sredstva povećana na 130.416 KM. Problem je u tome što Centar tokom prošle godine nije pružao nikakve usluge korisnicima niti je javnost bila upoznata da je on (opet) počeo sa radom. Prvi znaci sumnje da se nešto čudno dešava bio je izostanak bilo kakvog formalnog odgovora iz Doma zdravlja na našu inicijativu. Vrlo brzo smo dobili čudne reakcije od strane direktorice Doma zdravlja Velika Kladuša, a mjesec poslije su uposlenci Doma zdravlja počeli da nam se obraćaju jer su znali da ZZO izdvaja taj novac za Centar – koji ne radi, naglašava Pajazetović.

Objašnjava da Dom zdravlja izvještaj o radu Centra mora da podnese Zavodu i da detaljno navede sve o korisnicima.

– Direktorica Doma zdravlja je navodno podnijela taj izvještaj a mi ga, iako smo tražili, nikada nismo dobili. Izvještaj je namješten, to odgovorno tvrdim. Sada je Dom zdravlja donio odluku o imenovanju tima bez saglasnosti tih ljudi koji su u timu i tu stoji da se odluka koja je donesena prošle godine stavlja van snage, ističe Pajazetović i pojašnjava da su o neradu Centra znali i prijašnji članovi Upravnog odbora Doma zdravlja, ali na to nisu reagovali.

Dodaje da je prije nekoliko dana na prostorije Centra za mentalno zdravlje zalijepljen papir A4 formata na kojem piše Centar za rani rast i razvoj djece, a sve u cilju prikrivanja stvarnog stanja i pokušaja zataškavanja.

Skupština USK usvojila je Finansijski plan ZZO-a za 2024.godinu, gdje je ponovo predviđeno 132 hiljade KM za Centar za rani rast i razvoj u Velikoj Kladuši.

Činjenica da se novac troši, a usluge ne pružaju, nije samo administrativni propust nego može imati ozbiljne posljedice po zdravlje djece koja su trebala koristiti te usluge.

Naši sagovornici u ovom gradu očekuju da nadležne institucije ukažu na odgovorne za sve propuste, od uposlenika do onih koji su prešućivali da Centar ne postoji, i osiguraju da sredstva budu usmjerena tamo gdje su zaista potrebna.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI