Ako znate za neki kriminal, nemojte ga snimati – sud će vam vjerovatno reći: Ja, i?

Presuda Asimu Sarajliću i ostalim upetljanim u aferu ‘Asim’ epilog je koji bi u budućnosti mogao obeshrabriti sve zviždače.

Famozna afera ‘Asim’, podsjetiti ćemo još jednom, nastala je kada je SDA-ovac snimao druge SDA-ovce kako mu nude uhljebljenje supruge dok od njega očekuju da glasa za njihovog favorita unutar SDA. Na kraju jedan drugi, tadašnji SDA-ovac objavljuje snimak javno i nastaje afera.

Presuda Asimu Sarajliću: Sve je bilo uzalud

Dakle, Velid Tvrtković (SDA) snimao je Asima Sarajlića (SDA) i Sabahudina Delalića (SDA) kako mu nude zaposlenje supruge, a zauzvrat očekuju da glasa za Fikreta Prevljaka (SDA) za šefa KO SDA umjesto za Semira Efendića. I Efendić objavljuje snimak.

Snimak je najmanju ruku šokantan. Osim što se nudi Tvrtkoviću uhljebljenje članova porodice, čuju se (polu)mafijaške metode kojima se koristila SDA. Tako Sarajlić u jednom trenutku objašnjava kako je zajedno sa Osmicom (Osman Mehmedagić, direktor OSA-e) ‘završavao’ Abdulahu Skaki gradonačelnički mandat.

No, sve to bi moglo biti uzalud.

Sutkinja Amela Skrobo-Kadrić danas je na čudan način obrazložila svoju oslobađajuću presudu.

Ona je procijenila da snimak ne može biti zakonski dokaz.

“Sud ne može zasnivati svoju odluku na dokazima koji su nastali na nezakonit način”, istakla je sutkinja.

Nije jasno kako je onda Općinski sud u Sarajevu uopće prihvatio i potvrdio optužnicu Tužilaštva KS kojem je glavni dokaz bio snimak za kojeg sud kaže da je nezakonit!? No nije to sve.

Po sutkinji, to što je Tvrtković snimio očiti kriminal, nije dovoljan dokaz sam po sebi. Tvrtković je – postaje jasno iz objašnjenja sutkinje – pogriješio u proceduri.

“Postavlja se pitanje zašto nije kontaktirao nadležne organe ukoliko je osjećao strah za vlastitu sigurnost”, navela je.

A, razlog, za kojeg se sutkinja pravi da ga ne vidi, bio je očit i jasan iz samog snimka. Zašto bi Tvrtković išta prijavljivao policijiskim organima kada mu Sarajlić priča kako sa direktorom OSA-e završava stvari kao u filmu ‘Kum’?

Tvrtković je imao dvije opcije

Tvrtković je dakle imao dvije opcije – ili riskirati s policijskim organima kojima u to vrijeme očito vladaju SDA-ovci potpi Sarajlića i Osmice, ili snimak učiniti dostupnim javnosti kako bi se izvršio pritisak na pravosuđe da ga ekspresno procesuiraju.

Poruka koju sutkinja Skrobo Kadrić šalje svojom presudom ustvari je sljedeća:

Ako vidite neki kriminal, posebno ako se odnosi na moćne političke, pravosudno-policijske likove – nemojte ga snimati ni slikati. Zaboravite ga, jer od toga nema ništa.

Za sutkinju Skrobo Kadrić, a i za ostale koji krenu njenom praksom, utvrđivanje istine bit će ustvari sekundarni cilj. Primarni bi trebao biti procedura, zadovoljavanje blijedog birokratizma u kojem su nestali brojni predmeti i brojni dokazi milionskih krimanala.

Tek za onog koji uspije proći sve uzaludne faze procesa zvanog ‘fali ti papir’ može se uzeti u obzir da se potraži i istina potkrijepljena najjasnijim dokazima.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI