ALARMANTAN NEDOSTATAK LJEKARA U RS: U Čelincu kao jednoj od najmlađih opština tek nakon pritiska medija „nabavili“ pedijatra i to na tri dana

Ljekari napuštaju zemlju zbog nedostatka ukupne sigurnosti, kako one materijalne, ali i jer žele da se sklone iz društva koje nikome ne garantuje dugoročno normalan život. Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju medicinske sestre i tehničari

Predstavnici vlasti i institucija građane Bosne i Hercegovine sve češće dovode u situaciju da svoja temeljna i zakonom garantovana prava mogu da ostvare tek nakon pritiska javnosti, odnosno medija na institucije nadležne za njihovu provedbu.

Jedan od takvih primjera zabilježili smo u opštini Čelinac u kojoj živi više od 15.500 stanovnika čija je prosječna starost – a što je rijedak primjer u bh. entitetu Republika Srpska – u urbanom području 37, a ruralnom 42 godine.

DZ ČELINAC I DALJE NEMA SVOG PEDIJATRA

No, ovi podaci nisu evidentno bili od značaja za rukovodstvo Doma zdravlja Sveti vračevi jer se samo tako može tumačiti nezainteresiranost za adekvatnu zdravstvenu skrb o djeci. Naime, našem portalu obratilo se više roditelja koji su nas upozorili da već duži period Dom zdravlja nema svog pedijatra, te da su prinuđeni djecu voditi ili na specijalistički pregled u Banjaluku, privatnim pedijatrima, ili čekati da ih pregleda neko od ljekara porodične medicine.

Tome smo se uvjerili pregledom zvanične web stranice doma zdravlja na kojoj je 11. marta stavljeno „obavještenje stanovništvu“ da su „preduzeti svi koraci“ u fazi „obezbjeđivanja pedijatra Domu zdravlja“, a da su do tada, kako smo i naveli, nadležne druge zdravstvene institucije ili ljekari porodične medicine.

Na upit našeg portala upućen direktoru Doma zdravlja Drašku Kuprešaku zašto se problem nedostatka ljekara specijalista pedijatrije konstantno ponavlja o općini u kojoj živi veliki broj mališana, te šta se preduzima da bi se to riješilo, u već viđenom maniru kada su u pitanju nosioci javnih funkcija odgovoreno nam je da „naše tvrdnje nisu utemeljene i stvaraju potpuno pogrešnu sliku o funkcionisanju Pedijatrijske službe Doma zdravlja ‘Sveti vračevi’“.

Dr Kuprešak (Foto: Glas Srpske)

Potom slijedi obrazloženje kojim se, kako je navedeno, želi javnost dati na uvid „slika objektivnog stanja“. Taj dio, zbog krajnje neetičnosti, nećemo navesti u ovom tekstu jer – za razliku od Kuprešaka – poštujemo u potpunosti zdravstvene, obiteljske i lične probleme i razlogeljekara/pedijatara koji su ranije bili angažovani u Domu zdravlja Sveti vračevi.

Svi ti problemi i razlozi zbog kojih su pedijatri napuštali posao u čelinačkom Domu zdravlja nisu niti trebaju biti od interesa, odnosno ne trebaju da zanimaju građane/pacijente korisnike javnog zdravstva. Koje, da podsjetimo i naglasimo, nije besplatno jer ga građani finansiraju iz svojih plata i ostalih vidova poreskih davanja i shodno tome od onih koji upravljaju zdravstvenim sistemom očekuju adekvatne usluge.

No kako smo na početku teksta naveli, pritisak javnosti ali i produciranja jednog ovakvog teksta je urodio plodom pa je nekoliko dana od slanja naših upita, tačnije 1. aprila, na web stranici Doma zdravlja Sveti vračevi stavljeno obavještenje o načinu organizovanja rada doktora u službi pedijatrije(po sedmičnom planu).

„Rad pedijatrijske službe obuhvata sve ugovorom planirane obaveze koje su sklopljene sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS a odnose se na primarnu zdravstvenu zaštitu djece od 0 do 6 godina. Pregledi i davanje terapije za bolesnu djecu, pregledi za imunizaciju, imunizacija i ostali poslovi u savjetovalištu, sistematski pregledi te sve ostale predviđene usluge na raspolaganju su za sve korisnike. Menadžment će i u buduće rješavati sve probleme i izazove sa kojim sa suočava ova, ali i ostale službe. Sve i cilju pristupačnije i efikasnije zdravstvene zaštite za stanovnike opštine Čelinac te u tom pogledu ispunjavamo i nadograđujemo naše kapacitete. Obavještavamo stanovništvo da je realizovana saradnja sa specijalistom pedijatrom Miljković dr Vesnom i drugim specijalistima sa UКC Republike Srpske. Naime, saradnja će se realizovati na način da će pomenuti doktori pružati preglede primarnog nivoa zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Čelinac tri dana u sedmici po sedmičnom planu rada. U slučaju odsustva dr Vesne formiran je ugovor sa Domom zdravlja Banja Luka te se pregledi djece od 0 do 6 godina mogu obaviti direktnim dolaskom u službu Doma zdravlja Banja Luka u jutarnjim popodnevnim časovima te subotom“, navodi se u obavještenju korisnicima usluga ovog Doma zdravlja.

MEDICINARI MASOVNO ODLAZE NA ZAPAD

Da je nedostatak ljekara specijalista svih grana prisutan u cijeloj Republici Srpskoj potvrdio je za naš portal dr Miodrag Femić, član Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

„Nije u pitanja samo nedostatak pedijatara, nego i masa drugih specijalizacija. Dolazi nam nešto doktora iz Srbije, ja bih preciznije kazao uvoze se po potrebi, ali definitivno mladi ljekari specijalisti masovno odlaze. Ostaju još starije generacije, koje ne žele da idu. I taj trend odlazaka u inostranstvo će se nastaviti“, upozorava dr Femić.

Dr Femić: Nije samo u pitanju nedostatak pedijatara, već i mase drugih specijalizacija

Prema njegovim riječima, niko ne razmišlja o bilo kakvom dugoročnom radu na pružanju boljih uslova kojima bi se zadržao zdravstveni kadar. Dr Femić kaže da ljekari, kao i ostali građani RS, odnosno BiH napuštaju zemlju zbog nedostatka ukupne sigurnosti, kako one materijalne, ali i jer žele da se sklone iz društva koje nikome ne garantuje dugoročno normalan život.

„Moj kolega koji je otišao u Njemačku ima bruto platu od 12.900 eura i računica je tu jasna“, naglašava dr. Femić te podsjeća da školovanje ljekara specijaliste košta 150.000 KM.

Ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju medicinske sestre i tehničari. Prema istraživanju koje je provela fondacija FAMI, 10 posto njih spremno je da odmah napusti BiH i zaposli se u nekoj od država EU. Još je poražavajući podatak da je čak 68 posto ispitanika obuhvaćenih ovim istraživanjem u dobi od 18-34 godine navelo da razmišlja o odlasku iz BiH.

Kao razlog napuštanja BiH dominiraju tri najčešća razloga: nepriznavanje sestrinske profesije u zdravstvenom sektoru, niska i nekonkurentna plata, te nedostatak mogućnosti za razvoj karijere.

Pandemija COVID-19 pokazala je koliki je značaj javnog zdravstva čija efikasnost prevashodno zavisi od kvalifikovanog zdravstvenog osoblja. No, ako je suditi po stanju javnog zdravstva u cijeloj BiH i činjenici da njime upravlja politika a ne struka, problemi za građane BiH tek dolaze.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI