Američka ambasada na Kosovu upozorila je svoje državljane na povećani rizik od terorističkih napada na Kosovu, posebno za vrijeme uskršnjih praznika, prenosi Tanjug.

Kako se navodi na sajtu američke ambasade u Prištini, američki državljani bi trebalo da budu oprezni tokom događaja vezanih za proslave pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.

Ambasada je u upozorenju naglasila da ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, vjerske objekte i druge “lake” mete, zbog čega je posebno važan oprez na navedenim mjestima.

Američkim državljanima koji dolaze na Kosovo, ili se već nalaze tamo savjetuje se da se ne ističu u javnosti i da ne privlače pažnju na sebe kao Amerikanci, da promjene vrijeme i rutu kretanja da ne bi bili predvidiva meta za kriminalce i teroriste, i da kada se nalaze na javnom mjestu obrate pažnju na okruženje, prije svega na izlaze u slučaju opasnosti i službe bezbjednosti.

Osim toga, savjetuje im se da izbjegavaju javna okupljanja i demonstracije, a da ukoliko se slučajno zadese na njima odmah napuste tu oblast.

Savjetuje im se i da budu oprezni na lokacijama gdje ima dosta turista, da prate lokalne medije, radijske i televizijske vesti i instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata.

Ovo upozorenje američke ambasade izdato je u srijedu, dva dana nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime