Autizam gradskih vlasti: U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića, pisca nominiranog za Nobela

U sklopu uklanjanja ruševnih objekata u Mostaru je srušena kuća u kojoj je odrastao veliki književnik, humanista, borac za ljudska prava i slobodu riječi i misli Predrag Matvejević čije je djelo “Mediteranski brevijar” prevedeno na 23 svjetska jezika.

Sudeći prema tome, izgleda da gradske vlasti prilikom donošenja odluke u uklanjanju ruševnih objekta u Mostaru nisu vodile računa o važnosti nekih građevina, poput kuće koja se nalazila u poznatoj Liska ulici, odmah pored Doma zdravlja uz Bulevar Narodne revolucije, gdje je odrastao Matvejević, a koji je bio nominovan i za Nobelovu nagradu.

Tome svjedoči i činjenica da gradske vlasti nisu željele kupiti njegovu kuću kada je, svjestan značaja tog objekta, posljednji vlasnik iz širokobriješke porodice Čović, u čijem je vlasništvu bila od sredine prošlog stoljeća, nudio Gradu Mostaru na otkup. Vlasti nisu ništa poduzele ni kada je novi vlasnik odlučio srušiti.

Ovo je među brojnim Mostarcima koji poštuju život i djelo Predraga Matvejevića izazvalo ogorčenje, a neki od njih su komentarisali kako oni koji su takvo što dozvolili, možda nisu ni znali ko je Predrag Matvejević, ni koliko bi za Mostar bilo važno sačuvati kuću u kojoj je odrastao.

Zanimljiva je činjenica da je kuća bila udaljena svega oko 200 metara od Gradske vijećnice Mostara i da je godinama bila zanemarivana, iako se nalazila odmah uz sam Dom zdravlja, te da mnogi nisu ni znali njezin historijat ni značaj.

Valja podsjetiti i da je Centar za mir i međuetničku suradnju Mostar dodijelio Matvejeviću 2014. nagradu “Mimar mira”, a kuću, teško oštećenu u nedavnom ratu, namjeravao urediti kao Rezidencijalnu kuću za pisce i postaviti spomen-ploču u čast Predraga Matvejevića.

Tada se govorilo o planovima da se u kuću smjesti Matvejevićeva velika biblioteka i rukopisna ostavština, a u kandidaturi Mostara za evropsku prijestolnicu kulture (EPK) 2024. najavljeno je da će se urediti kao “Mediteranska kuća” jer je Matvejević smjestio Mostar u “srce Mediterana”.

Međutim, kako je kuća srušena i svi veliki planovi su pali u vodu, a dio kulturne ostavštine najvećeg grada na Neretvi je otišao u nepovrat, neznanjem ili nemarom, vrijeme će pokazati.

Foto: G.Š., Klix.ba

Ali je zanimljivo da je u sklopu inicijative promjene ulica u Mostaru u Gradsko vijeće prije nekoliko dana došao prijedlog i da jedna od ulica nosi ime baš Predraga Matvejevića.

Što će biti po tom pitanju i hoće li Matvejević u rodnom gradu, gdje mu je kuća srušena, imati mjesta bar u nekoj ulici, ostaje nam za vidjeti.

Predrag Matvejević je rođen u Mostaru 7. oktobra 1932. godine, a preminuo u Zagrebu, 2. februara 2017. godine. Bio je hrvatski i talijanski državljanin, član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 2002. godine i jedan od najprevođenijih književnika u svijetu sa područja Balkana. Grupa talijanskih intelektualaca je 2016. predložila Matvejevića za Nobelovu nagradu za književnost.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI