Bećirović-Murphy: Bila bi greška podcijeniti odlučnost SAD-a da zaštiti Dejtonski sporazum i BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem, pri čemu je naglašeno da bi bila greška podcijeniti odlučnost SAD-a da zaštiti Dejtonski sporazum i BiH.

Govoreći o sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Bećirović je istakao da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano i sistematski napadaju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Rekao je da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smiju ignorirati i da svi moramo biti oprezni i svjesni ove opasnosti.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy je naglasio da bi bila velika greška krenuti u pravcu ugrožavanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Također, on je ponovio da bi svaki pokušaj otcjepljenja entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice predstavljao antidejtonsko djelovanje i da to SAD neće tolerirati. On je rekao da SAD neće stajati po strani u slučaju provođenja secesionističke politike organa vlasti bh. entiteta.

Ambasador Murphy je posebno ukazao na važnost nastavka reformi Oružanih snaga BiH, kako bi one efikasnije izvršavale svoje zakonske ciljeve i obaveze.

Tokom sastanka, Bećirović je istakao da je savezništvo SAD-a i Bosne i Hercegovine neraskidivo i da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a. Također, Bećirović se zahvalio ambasadoru Murphyju i SAD-u na ogromnoj podršci multietničkoj Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI