Bh. intelektualci prijateljima u Srbiji: Širiti istinu o tuzlanskoj Kapiji

Dvadeset bosanskohercegovačkih intelektualaca uputilo je otvoreno pismo prijateljima u Srbiji, a povodom, kako su naveli, morbidnog negiranja zločina na tuzlanskoj Kapiji od strane ‘Večernjih novosti’ i TV PINK“.

– Svjesni svih vrsta blokada kojim se režim Aleksandra Vučića koristi da bi blokirao demokratsku javnost Srbije, odlučili smo da vam se obratimo. Povod je morbidna konstrukcija ”Večernjih novosti” od ponedjeljka 3. marta 2019. godine, kada su i samom najavom na naslovnoj stranici bombardovali zdrav razum tvrdeći da su žrtve tuzlanske Kapije rezultat terorističkog napada najmanje sedam islamskih terorista. Naravno, ti islamski teroristi nisu niko drugi do same žrtve, a tu informaciju su, kako se i moglo očekivati, bez ikakve provjere prenijeli mediji pod kontrolom diktatora u Republici Srpskoj – navodi se u pismu.

U pismu bh. intelektualci iznose najbitnije detalje koji su vežu za tragično ubistvo mladih i ranjavanje oko 200 ljudi na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine.

– U proljeće 1995. godine naslućivao sa prestanak rata, a onda se dogodila tragedija: 25. maja, koji se u zajedničkoj državi obilježavao kao Dan mladosti, granata, ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, pala je na Kapiju i usmrtila 71, a teško i lakše ranjeno oko 200 građana. Najmlađa žrtva, Sandro Kalesić, imala je samo dvije godine – geler ga je pogodio dok je bio u naručju svoga oca, koji je s njim sjedio u obližnjem kafiću. Prosjek starosti ubijenih bio je 23 godine – podsjeća se u otvorenom pismu.

Dodaje se da baš kada su mnogi mislili da ruka pravde neće stići odgovorne za ovaj zločin, uhapšen je komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, general Novak Đukić. Sud BiH osudio ga je na 25 godina zatvora. Đukić se na ovu presudu žalio tvrdeći da mu je suđeno po zakonu BiH koji je usvojen nakon što se dogodio zločin na Kapiji, a ne po zakonu SFRJ, koji je bio na snazi u trenutku počinjenja zločina.

– Njegova apelacija je usvojena, predmet je vraćen Sudu BiH na ponovno razmatranje, a Đukić je pušten na slobodu. Kada je Sud BiH preinačio raniju presudu od 25 na 20 godina zatvora, Đukić je već bio van domašaja pravosudnih organa BiH. Skrasio se, a gdje drugo nego u Srbiji – navodi se u otvorenom pismu.

Podsjeća se da je prije četiri godine Sud BiH, preko Ministarstva pravde BiH, pozivajući se na sporazum između dvije zemlje, od Srbije zatražio da se pravosnažno osuđeni Novak Đukić uputi na izdržavanje kazne u Srbiji.

– U pravno-političkoj trakavici, koju uspješno režira predsjedavajuća sudskog vijeća Vinka Beraha Nikičević – ista ona koja je Iliju Jurišića osudila na 12 godina zatvora, a Apelacioni sud ga oslobodio – opstruira se poštivanje sporazuma kojeg su parafirale BiH i Srbija. Gotovo istovremeno sa Đukićevim bijegom u Srbiju pokreće se mehanizam osporavanja pravosnažne sudske odluke – navodi se.

Bh intelektualci ističu kako ovih dana “Večernje novosti”, ali i TV Pink nekritički prenose izvještaj ekspertske grupe od dvije-tri hiljade “stručnjaka”, a da niko i ne provjerava ko je tu “ekspertsku” grupu formirao i kakva je kompetentnost angažovanih ljudi.

– Taj ‘ekspertski’ tim je najmanje 27 žrtava Kapije proglasio islamskim teroristima, a za sedmoricu njih nemaju nikakve sumnje. Čak su objavili i njihova imena, pa i fotografije unakaženih tijela ‘dokazujući’ njihov islamski teroristički profil. Poštovani prijatelji, zamislite kako je bilo roditeljima i prijateljima Edise Memić i Armina Šišića, koje je morbidna uređivačka politika ‘Večernjih novosti’ srbijanskoj javnosti predstavila kao islamske teroriste. Nisu se potrudili ni da objasne da li toj islamskoj terorističkoj grupi pripada i Arminov brat Nihad – i on je izgubio život na Kapiji. I svo troje su imali po 19 godina. Dokazi! Ma kakvi dokazi! ‘Ekspertima’ iz ‘Večernjih novosti’ treba vjerovati na riječ – kaže se u otvorenom pismu.

Poručuju kako ovo pismu pišu u nadi da će njihovi prijatelji u Srbiji u svojim krugovima širiti istinu o tuzlanskoj Kapiji, ali i podsjećati na nespremnost državnih struktura Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim u ime velikosrpskog projekta.

-Naravno, mi smo svjesni da se i sudske odluke mogu preispitivati, ali prava adresa u ovom slučaju je Sud BiH, koji je donio pravosnažnu odluku, a ako se u njega ne vjeruje, slijedeća instanca je Sud za ljudska prava u Strazburgu – navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu koje su uputili bh. intelektualci: Sinan  Alić, Esad Bajtal, Edina Bećirević, Ahmed Burić, Dragan Bursač, Nerzuk Ćurak, Zlatko Dizdarević, Marko Divković, Ferida Duraković, Duška Jurišić, Enver Kazaz, Boro Kontić, Slavo Kukić, Dino Mustafić, Nada Mladina, Žarko Papić, Senad Pećanin, Srđan Puhalo, Borka Rudić, Vildana Selimbegović i Srđan Šušnica, saopćeno je iz Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

Izvor: (Vijesti.ba/FENA)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI