Biblioteka Univerziteta u Sarajevu: Doprinos razvoju Wikipedije

Biblioteka Univerziteta u Sarajevu organizirala je radionicu #1Lib1Ref for CEE region (Jedan bibliotekar, jedna referenca) i po prvi put se pridružilaistoimenoj kampanji.Radionica je održana 9. januara na Univerzitetu u Sarajevu – Filozofskom fakultetu.

Prvi dio kampanje traje od 15. 1. do 5. 2. 2023. godine i fokusiran je na region Centralne i Istočne Evrope, dok drugi dio kampanje počinje u mjesecu maju i globalnog je karaktera, a organizira se u brojnim bibliotekama širom svijeta. Kampanja #1Lib1Ref također je podržana od Međunarodne federacije bibliotečkih društava i ustanova  (IFLA), koja od 2016. godine, kada je kampanja i započela, organizira različite aktivnosti tim povodom.

Cilj kampanje je motiviranje bibliotekara da s aspekta pouzdanosti informacija doprinesu razvoju Wikipedije – najveće enciklopedije u historiji i jedne od najposjećenijih web lokacija. Provjeravanjem informacija i dodavanjem referenci na članke bez izvora, Wikipediju kao izvor otvorenog znanja, učinit ćemo je pouzdanijom, te smanjiti mogućnost manipulacija informacijama.

Kampanju je predstavio i vodio radionicu Tarik Alimanović iz Bibliotečko-dokumentacionog centra Univerziteta u Sarajevu – Akademije scenskih umjetnosti. Na početku radionice polaznicima se obratila mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, te istakla značaj pridruživanja ovoj kampanji u kontekstu otvorenog znanja. U rad radionice uključio se i Željko Blaće iz Multimedijalnog instituta Zagreb, te je predstavio svoja dugogodišnja iskustva u radu sa Wikimedia projektima, bibliotekama i drugim kulturnim i informacijskim ustanovama i organizacijama.

Polaznici radionice su se nakon prezentacije kampanje, te projekata Wikimedia fondacije i mogućnosti koje pružaju, upoznali i sa praktičnim radom na uređivanju članaka i dodavanju referenci, te su time osposobljeni za praktično učešće u kampanji.  

Internacionalni organizatori kampanje za region Centralne i Istočne Evrope su Wikimedia fondacija sa sjedištem u San Franciscu, te Wikimedia Srbija, dok je lokalni organizator Biblioteka Univerziteta u Sarajevu.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI