Borrel: Novinari i medijski radnici svaki dan hrabro ostvaruju slobodu izražavanja

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell izjavio je povodom Svjetskog dana slobode medija da novinari i medijski radnici svaki dan hrabro ostvaruju slobodu izražavanja, često uz veliki lični rizik.

Dodao je da nezavisno novinarstvo koje se temelji na činjenicama pomaže u zaštiti naših demokratskih društava tako što otkriva nepravdu, poziva čelnike na odgovornost i omogućuje građanima da donose informirane odluke.

Borrell je naveo da je, budući da se 2024. izbori održavaju u više od 60 zemalja u cijelom svijetu, rad novinara važniji nego ikad prije, te na Svjetski dan slobode medija odajemo priznanje njihovom radu i hrabrosti.

– Kao naše oči i uši na terenu, novinari moraju biti zaštićeni uvijek i svugdje. EU oštro osuđuje sve oblike nasilja nad novinarima zbog njihovog rada, uključujući prijetnje, bez obzira na to primjenjuju li ga državni organi, organizoavane grupe ili pojedinci. Takva kaznena djela ne smiju proći nekažnjena, bez obzira na to gdje su počinjena – rekao je Borrell.

Istakao je da novinari i medijski radnici koji izvještavaju o oružanim sukobima moraju biti zaštićeni u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, kao i da EU žali zbog dramatičnog povećanja broja novinara koji su ubijeni ili ozlijeđeni tokom izvještavanja o razornim posljedicama rata.

– Previše je novinara izgubilo živote u posljednjih nekoliko mjeseci prenoseći vijesti iz Gaze. Također, brojni su novinari i dalje izloženi svakodnevnom riziku dok izvještavaju o agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine, kao i o sukobima u Mijanmaru, Sudanu i drugim zemljama. EU izražava ozbiljnu zabrinutost zbog zabranjivanja pristupa nezavisnih medija zonama sukoba kako bi se upravljalo informacijskim prostorom i ograničio pristup javnosti činjeničnom i objektivnom izvještavanju – kazao je Borrell.

Podsjetio je da se u cijelom se svijetu nezavisni mediji suočavaju s raznim egzistencijalnim prijetnjama i da danas, više nego ikad, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo osigurali da mediji mogu djelovati u održivim političkim, ekonomskim i pravnim uslovima.

– EU je u tu svrhu unutar svojih granica poduzela važan korak donošenjem Evropskog akta o slobodi medija. Ciljevi tog izuzetno važnog akta su povećati uredničku slobodu, zaštititi novinarske izvore i povećati transparentnost vlasništva nad medijima u EU. EU je i dalje nepokolebljiv zagovornik zaštite slobode i pluralizma medija u cijelom svijetu. Kad branimo slobodu medija, ne štitimo samo svoje pravo na znanje, nego i mogućnost oblikovanja budućnosti koja se temelji na istini i odgovornosti – poručio je Borrell, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI