BOSANSKI BUKVALISTA: Druže Tito, sve je isto kao četrdeset prve, Švabe na plažama, a mi u šumama

Svjetska krema nam došla da slika svečano otvorenje trotoara ispred zgrade Predsjedništva, ovi iz AP-a i Reutersa zaplakali, pa nismo znali dal’ od sreće ili tuge, ma šou živi moj druže Tito

Evo, druže Tito, otkako si se preselio nemam nikome da se pojadam, pa uzeh ovu hartiju i karataš da ti napišem riječ, dvije jer znam da si ti uvijek imao vremena da poslušaš brige svojih pionira i da pomogneš, a da ništa ne tražiš zauzvrat.

Jugoslavija više ne postoji, da ti odmah kažem. Sad tvoji pioniri imaju šest, sedam država i duplo toliko vojski.

Eto, Slovenci su prošle godine postali evropski prvaci u košarci, jesu matere mi, ne zezam te. Oni su prvi od tvojih pionira ušli u Evropsku Uniju, a viču ljudi da su prvi i izašli iz Jugoslavije. Onaj mali Kučan ih izveo. Znaš ga, ba, onaj tvoj pionir što ni mrava ne bi zgazio. Bio miran tih i povučen i sve usra. Žene su im i dalje lijepe, na nas Bosance, a kruške kajzerke da prste oližeš.

SJEĆAS SE FRANCEKA, PARTIZANOVCA

A i Hrvati su ti isto u Evropskoj Uniji. Ustvari, više ih je u Irskoj nego u Hrvatskoj. Pitaš u kakvoj Irskoj?

Nemam ti sad vremena objašnjavat, jbg, duga priča. Ona Slavonija, druže Tito, što ti je hranila Jugoslaviju danas se otima za ćasu graha, a kad odeš na Jadran, na more, sve isto ko četrestprve. Švabe na plažama, a mi u šumama.

Onaj tvoj general ih izveo iz Jugoslavije.

Ma znaš ga, jebo ga ti, mali Francek, Partizanovac bio. Širom Hrvatske mu podigli mnoštvo spomenika, ali nijedan ni nalik na njega. I tako, više Hercegovaca ima u Zagrebu od purgera, a ministri im voze auta bez vozačke.

Danas imaju zgodnu sisatu plavušu kao predsjednika, ne zezam te, ozbiljno, a i bili su treći na Svjetskom prvenstvu u šutanju lopte. Otkako si ti preselio partizani su im postali zločinci, a ustaše borci za slobodu. Svake godine posjećuju onaj nekakav Blajburg i mole se za duše onih što su pošli da pobjegnu, ali eto, i Austrijanci su im to zabranili, pa sad ni sami ne znaju šta će.

Tvoja se Makedonija danas zove Sjeverna Makedonija. Ne, nisu se masovno preselili u Skandinaviju nego eto, promijenili ime. Godinama su se nešto prepirali sa Grcima zbog imena, nisu im ovi dali da se zovu tako kako se zovu, pa su Makedonci dodali to “sjeverni” da bi izgledali pametnije i  naprednije.

Ne zezam se, nemoj se smijat’. Bugari ih handre, Grci ih handre, Albanci ih handre, Srbi ih handre…al eto, viču dobro him je. A i dalje prave dobar ajvar.

Crna Gora je druže Tito ušla u NATO i danas ih niko ne smije pipnut’ mada ih je i dalje više u Beogradu nego u Crnoj Gori. Nema s njima više zezancije. Nisu više u ratu protiv Japanaca, Milo potpis’o primirje na radost miliona Japanaca. Devedesetdruge su postali ekološka država, a kako i ne bi kad i dalje ništa ne rade.

Čak imaju i sopstveni bukvar. A i Đekna još nije umrla.

IMA NAS I MAJORIZIRANIH

A Srbija – Srbija je izgubila Kosovo, pa hoće Republiku Srpsku. Ne pitaj me sad šta je Republika Srpska, teško je to objasnit, a i raja će se počet svađat kad pročitaju ovo pismo. Uglavnom, postaju ekonomski tigar sa najmanjom platom u Evropi, a hoće da naprave i Beograd na vodi.

Ne znam, jebiga, ne pitaj me. Otkud ja znam kako će ‘noliki Beograd stajati na vodi.

Imaju Vučića što je u jednom predsjedničkom mandatu napravio više nego ti za 40 godina. On ti je ujedno i gradonačelnik Beograda, i predsjednik, i premijer, i drug, i otac i brat, i svetac…. a imaju i ministra odbrane koji nije išao u vojsku. I tako, danas svakodnevno svečano otvaraju septičke jame, kućice za ptice, kružne tokove… Znaš već Srbe, vazda bili veseo narod.

A kod nas u Bosni ima svašta, ne znam okle da počnem. Umjesto jednog imamo tri predsjednika i ne znaš koji je bolji od boljeg. Ne zezam te, druže Tito, majke mi moje. Tamo negdje u Americi su nam skrojili državu, muslimani i Srbi su dobili po entitet, a Hrvati nisu ništa. Eto, morao neko bit i majoriziran.

Imamo opštinu u Sarajevu koja vrijedi ko deset drugih opština, kamena temeljaca ima gotovo ko i stanovnika u državi, a u Sarajevu smo napravili i najskuplji trotoar na svijetu. Svečano ga otvorio jedan mali sposobni iz SDA, ove tvoje komunjare zlobnici mislili ono baš mali pa ga prozvali kratkerac. Elem, svjetska krema došla da slika svečano otvorenje trotoara, ovi iz AP-a i Reutersa zaplakali, pa nismo znali dal’ od sreće ili tuge, ma šou živi moj druže Tito.

A tek Visoko, tamo gdje si svraćao po “suhovinu”… U Visokom smo pronašli piramide i sjebali većinu fabrika što si nam napravio. Brčko je postalo distrikt, a Banjaluka predgrađe Laktaša. Imamo dva Mostara, al’ to ti je sad preteško objasnit. I eto, devera se.

Više se nema nego što se ima, ali šuti, nikom danas nije lahko.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI