Bosna i Hercegovina i ove godine neće imati svog predstavnika na Eurosongu koji se održava u Izraelu. Nedostatak novaca je ponovo odigrao ključnu ulogu u ovoj državnoj sramoti, mada smo mogli i uštedjeti da smo poslali nekog našeg predstavnika koji je trenutno na “dobrovoljnom radu” u Siriji, jer Sirija i nije puno daleko od Izraela, a i vjerujemo da bi zabilježio bombastičan nastup.

Elem, Hari Mata Hari i njegova Lejla i dalje ostaju najbolji ambasadori koji su predstavljali BiH na Evroviziji i ostaje žal jer ova zemlja ne iskorištava sav muzički turbo-potencijal i vizuelni talenat koji posjeduje.

Evo recimo, Senada Nurkić, alijas Maca Diskrecija, rođena Tuzlanka, ubjedljivo je najbolji ambasador Bosne i Hercegovine u regiji. Iako svoj umjetnički opus ne bazira isključivo na muzici, Maca Diskrecija je vremenom postala brend koji pomjera granice i uvodi nove standarde u šou-biz i sasvim je zasluženo zauzela mjesto na listi zaslužnih građana Tuzlanskog kantona, među kojima su Hakala, Nihad Kantić Šike, Hule, Ibrahim Jukan, Pepo Vidović i ostale veličine.

NE DOPUSTITI DA NAM SE UMJETNICI PATE

Fuad Deen Backović je još jedan od svestranih bh. umjetnika čiji potencijal država malo ili nikako ne iskorištava. Iako nas je već par puta predstavljao na Eurosongu, to nam nikako ne daje pravo da se odreknemo ovog umjetnika koji se već godinama pati preživljavajući nekako na relaciji Milano – Los Angeles.

I sam Deen Backović je par puta tvrdio da je u posljednji čas odustajao od upada u kantonalnu skupštinu iz revolta zbog odnosa države prema njegovom umjetničkom radu i patnji po bijelom svijetu, pa je jedne prilike malo nedostajalo da jednog odbornika izmlati svojim najnovijim Dolce&Gabana neseserom.

Foto: Deen u društvu Dejane Živković, bivše djevojke Damira Džumhura, jedno vrijeme se patio negdje u bespućima Deverly Hillsa

Ni najnoviji registar istaknutih samostalnih umjetnika Ministarstva kulture i sporta KS nije prošao bez Harija Mata Harija i Deena Backovića, ali taj paušal koji Kanton Sarajevo izdvaja kao doprinos za bogaćenje kulturno-historijskog opusa za ovaj dvojac je nešto najmanje što se može učiniti, jer se ne pamti kad su ga prije ove odluke zadnji put primili.

Međutim, javnost je ostala zgrožena jer se u registru nije našlo ime jednog od najpriznatijih sarajevskih umjetnika, Sulejmana Meme Haljevca. Tako je preko noći u zaborav pala jedna od najvećih bh. pobjeda koje je ova država ostvarila od Dejtona naovamo, kada je relativno mladi i nepoznati Memo pokorio susjednu državu i čitavu regiju i izborio se sa velikosrpskom propagandom i njenim lobijem, predvođenim starletom Stanijom Dobrojević u četvrtoj sezoni Farme.

Iako, sam Memo se uspio pobrinuti za sopstvenu budućnost uguravši se pod skute bosanskohercegovačkog Donalda Trumpa (Fahrudina Radončića i njegovog SBB-a), ali šta sa ostalima?

Zbog nemara države prema konceptualnim umjetnicima i jutjuberima tim putem je pošao i Arnel Isak, poznati dudlač nargile i jutjuber. Iako ima tek 22 godine neki dan ga je put doveo do ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) jer je shvatio da se od pušenja šiše u ovoj državi ne može pristojno da živi.

ZMAJA OD ŠIPOVA ZA SAVJETNIKA

Iako je među prvima u BiH pronašao način da se nargila napravi od jabuke, kupusa ili nutele, država je ostala gluha na to umijeće, pa je stvar u ruke uzeo njegov otac Ramo Isak, koji je na čelu kantonalnog odbora A-SDA, stranke koja je i predložila sina Arnela za ministarsku poziciju.

Zmaj od Šipova je još jedan od umjetnika koje je ova država odbacila, ali po kuloarima se šuška da Šefik Džaferović razmišlja da planetarno popularnog umjetnika iz mjesta Šipovo nadomak Jajca, postavi kao svog savjetnika u Predsjedništvu. To bi ujedno bio odgovor konkurentima i logičan sljed događaja nakon što je Milorad Dodik za svog savjetnika postavio svjetski poznatog basistu i manekena Nemanju Kusturicu, a Željko Komšić Čedomira Jovanovića, poznatog po tome da je jedared na izborima u svom biračkom mjestu osvojio dva glasa. Jedan od žene, a drugi od ljubavnice.

I niko ne sumnja da bi se Zmaj od Šipova savršeno uklopio u ovo odabrano društvo i time doprinio boljem položaju svih umjetnika u BiH kojima je jedini san da uspiju i otvore benzinsku pumpu poput njihovog kolege Halida Bešlića.

Ali kroz umjetnost naći svoj komadić sreće u BiH je sizifovski posao. To je za rukom pošlo samo gore nabrojanima i zato je sve više umjetnika koji napuštaju zemlju u potrazi za nekim boljim uslovima od ovih koje im nudi Bosna i Hercegovina. Jer nedopustivo da su državi tamo neki bivši borci, kojekakvi štrajkači glađu, ili jadni migranti sa dalekog istoka preči od Mace Diskrecije ili Zmaja od Šipova. Mislite o tome.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime