Dolazak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u glavni grad Srbije Beograd, kako bi pokušao dogovoriti što povoljniji izvoz mandarina u njegovu veliku zemlju, otkrivena je stvarna svrha Redžepove posjete najvećem gradu na Balkanu. Međutim, nije mogao da sakrije veliko razočarenje kad su mu objasnili da je Kristina Mandarina iz Zagreba, a ne iz Beograda, te da bi dobio alibi kod svoje hanume Redžep je ozvaničio početak gradnje autoputa koji će u blsikoj budućnosti oko 2066. godine spajati Beograd i Sarajevo.

Aleksandar Vučić, kao domaćin ovoga ko fol sastanka, Redžepa je dočekao na aerodromu te je u goste pozvao i tri velika državnika iz susjedne njemu najdraže rodne BiH, Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, koji su se u ime svojih supruga zahvalili Erdoganu na brojnim turskim serijama i tom prilikom ga zamolili da sljedeći puta sa sobom povede i Hurem jer imaju želju da se s njom uslikaju.

Također su se pohvalili da se ove hefte navršila tačno godina otkako su pobijedili na izborima i ušli u Predsjedništvo BiH i da su za to vrijeme uradili mnogo toga pozitivnog. Naprimjer, Šefik je uradio nove zube, Komšić uveo plin u autu, a Dodik obnovio fasadu na vili u Dedinju.

Bošnjački predsjedavajući Šefik Džaferović se hvalio da je jedan od rijetkih bošnjačkih predsjedavajućih koji je u rukama držao srebrenu medalju sa nekog sportskog takmičenja i svim okupljenim je prenio selame od Bakira Izetbegovića koji se tim putem izvinio što nije mogao da dođe jer treba da peče rakiju viškuće i poručio preko Šefika da zamoli Erdogana da malo okine na srpskom dijelu autoputa i tim parama napravi još koju džamiju u BiH.

Milorad Dodik se svima hvalio da je on jedini bh. političar koji ima Viber paket naljepnica sa njegovim likom, pa tako korisnici Vibera mogu slati te stickere na kojima Dodik pjeva, diže tri prsta ili vozi kamion pun ronhilla. U znak dobre volje svima je poslao link na kojem mogu besplatno preuzeti stickere, čak je i Šefik dobio besplatnu verziju.

Željko Komšić, najmanji, ali i najprgaviji od svih ostalih predsjednika, izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje sastanku sa turskim predsjednikom i što je napokon upoznao većeg Turčina od sebe te je zamolio Redžepa da mu preko svojih veza smanji kamatnu stopu u Turkish Ziraat Banci, a u znak zahvalnosti uručio mu je pet litara bezolovnog u kanisteru jer njemu više ne treba.

Domaćin ovog trileteralnog sastanka, veliki predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prije svega se zahvalio pokojnom Slobodanu Miloševiću što je ostavio Srbiju u amanet ovako sposobnom političaru kao što je Erdogan i poručio da će novi autoput Beograd-Sarajevo u budućnosti ubrzati protok bijele tehnike i kućanskih potrepština između Srbije i BiH jer i sam zna kako je devedesetih godina prošlog vijeka bilo teško preko makadama dovući se na brda iznad Sarajeva.

(Foto: radiosarajevo.ba)

Poručio je još da su građani Srbije i BiH veoma slični po identitetu i historiji i da su oba naroda bili žrtve dugogodišnje Titove komunističke diktature u Jugoslaviji koja ih je tjerala da svakog dana rade do iznemoglosti i piju samo jednu vrstu jogurta. Ipak, istovremeno su se dolaskom demokratije uspjeli osloboditi komunističkih okova, pa tako danas Turci im prave autoputeve, Kinezi termoelektrane i mostove, Amerikanci državu, Arapi grade gradove na vodi, Nijemci upravljaju bankama, Rusi im daju oružje, zlu ne trebalo ako neki strani okupator krene da ih osvoji, mudro je poručio predsjednik Vučić.

Redžep Tajip Erdogan, vidno iznerviran jer nije upoznao Kristinu Mandarinu, nije bio raspoložen za izjave. Nemušto je tek rekao da je iznenađen time što građani Beograda i danas koriste kaldrmu iz Osmanskog perioda te se iznerviran okrenuo oko sebe da vidi ko ne prestaje da tapše dok govori pa su mu rekli da je u pitanju nekakav redov Marko Đurić s Kosova.

Nakon gašenja kamera zvanice su se ubrzo preselile na Splavove gdje se razgovaralo o najsavršenijem modelu štimanja izbora uz hitove Ibrahima Tatlisesa, a u izvedbi, koga drugog nego fenomenalnog Ivice Dačića.

I kako to obično biva kada je srpskobosansko sijelo u pitanju, čašica po čašica i domaćin sastanka je kraju uspio nagovoriti pripitog Redžepa da kad se vrati kući odmah napadne Kurde u susjednoj Siriji te mu objasnio da ih prepadne još više tako što će im poručiti da će za svakog ubijenog Turčina ubiti stotinu Kurda.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime