BOSANSKI BUKVALISTA: Kako sam bio ljubomoran na Fodila Novalića i preživio sumnju na koronavirus

Nakon što su u Bosni i Hercegovini uvedene mjere zaštite od širenja koronavirusa, kao što su izolacija, samoizolacija i karantin, naš Bosanski Bukvalista se ugledao na šefa Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu FBiH, Damira Mašića, koji je 12. marta letom iz Britanije doputovao na sarajevski aerodrom i u dresu Arsenala dobrovoljno otišao u samoizolaciju, iako ga je čekalo pregršt novinara na press konferenciji.

Tako je i naš Bukvalista, dirnut odgovornošću Damira Mašića, zatvorio sebe, ženu i djecu u kuću, iako nigdje nije putovao i još uvijek nema ni izvađen pasoš, te je ovaj heftičnjak, od prvog do zadnjeg slova, pisan u izolaciji sa pet kila brašna i litar ulja u kredencu.

 

Petak, 20. mart

Federalni štab civilne zaštite donio odluku da se osobe starije od 65 godina mogu nesmetano kretati, ali samo uz prisustvo oba roditelja, dok je mlađima od 18 godina zabranjeno bilo kakvo kretanje dok traje pandemija koronasvirusa. Iz sindikata narkodilera BiH (SNDBiH) najavljuju mirne proteste zbog ove odluke i zahtjevaju da se dilerima momentalno obezbjedi nesmetan pristup tržištu, podsjećajući da se blokiranjem narko-lanca mnoge porodice političara, inspektora i policajaca ostavljaju na nemilost u ovom teškom vremenu.

Prvi dan izolacije prošao u ispitivanju snaga u mene mi žene i mene. Dan je prošao bez nekih većih opasnosti, uz poneki udarac pogledom iz daljine tek tako da ne bi zaspali. Ovako na miru i u izolocaiji tek sam zapravo shvatio koliko sam zgodan.

 

Subota, 21. mart

Drugi dan izolacije žena i ja smo se divili raskošnoj zabavi koje je organizovalo privredno društvo Igman iz Konjica i čiju feštu su cijeli dan prikazivali na raznim televizorima. Žena je bila oduševljenja večernjim toaletama i srdačnošću kojom je direktor Džahid dočekivao goste i prigovarala meni zašto i ja nisam srdačan i veseo prema njoj i ljudima koji žele da se druže sa nama. Da bi je smirio i izbjegao potencijalnu svađu, obećao sam je jednom odvesti na sličnu zabavu. Prema riječima stand up komičara Fodila Novalića, koji je poznat kao čest gost raznih partya po BiH i svijetu, ovakvu ludu zabavu još nikada nije doživio i, kako je rekao, prava je šteta što nije bilo više raje na žurci.

 

Nedjelja, 22. mart

Nakon što su Kina i Norveška poslale pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije koronavirusa, a to isto Ujedinjeni Arapski Emirati poslali bratskoj Hrvatskoj, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan svom iskrenom prijatelju Bakiru i bratskom napaćenom bošnjačkom narodu poslao se selame i obećao već u aprilu početak gradnje novih veleljepnih džamija u mjestima pogođenim koronavirusom.

Na vijest da je Sveta stolica u Vatikanu odobrila praštanje grijehova svim osoboma zaraženim koronavirusom svaki drugi Hercegovac počeo je da kašlje, a Zdravko Mamić završio u samoizolaciji.

 

Ponedjeljak, 23. mart

Četvrti dan izolacije smo, nakon što su djeca imala nastavu na TV TK, žena i ja na televizoru gledali Fodila Novalića dok neukom i zaraženom narodu daje instrukcije kako se postavlja zaštitna maska na usta, pa smo se ubrzo posvađali jer sam ja reko da se Fodil zajebava s nama, jer ne može biti ništa drugo, a žena stala u njegovu odbranu govoreći da je lako nama pričat u sigurnosti izolacije, jer kako je njemu svaki dan riskirati i biti na TV-u. Onda se žena malo oraspoložila kad je čula da će Šefik i Bakir dati dvije trećine svojih plata najugroženijima. Huda pomislila da je među ugroženima iako ima još tri kile brašna i po litre ulja u kuhinji, pa je zato čitav dan od sreće skakutala po sobi i vikala da od Bakirove dvije trećine može dogurat do novembra i zahvaljivala Allahu što postoje ljudi poput Bakira i Šefika kad sam joj ja već nesposoban.

 

Utorak, 24. mart

Načelnik Goražda Muhamed Ramović zatražio pomoć od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, u nadi da će mu pomoći da pronađe njegov frižider koji je devedesetih godina prošlog vijeka tajnim kanalima prebačen u Srbiju gdje mu se gubi svaki trag i za kojeg još uvijek posjeduje garancijski list. Vučić nije puno čekao i već je povukao neke veze kako bi se Muhamedov frižider što prije pronašao, a da ništa ne prepušta slučaju predsednik Vučić je obećao da će u slučaju nepronalaska frižidera Muhamedu ponuditi nešto bijele tehnike iz sopstvenih ratnih zaliha.

 

Srijeda, 25. mart

Fodil Novalić smijenio krizni štab Federacije BiH na čelu sa Jelkom Miličević jer su zapostavili Bakira Izetbegovića kojeg danima niko nije vidio i nakon pretresa svih trezora na području Kantona Sarajevo. Novoformirani krizni štab na čelu sa novom snagom, Jelkom Miličević, je već stupio na dužnost i svo osoblje koje je radilo na koronavirusu je prebačeno u potragu za Bakirom, a cijela nacija s strepnjom iščekuje naredne dane. Podsjećamo, Bakir Izetbegović se zadnji put pojavio u javnosti kada je obećao dati dvije trećine svoje plate ugroženim od koronavirusa i od tada mu se gubi svaki trag.

 

Četvrtak, 26. mart

Građani Sarajeva, Tuzle i Zenice tačno u 20 sati sa svojih balkona aplaudirali Fodilu Novaliću zato što je uspio da stavi zaštitnu masku na lice. Nakon Bakira i Šefika danas se i Dragan Čović odrekao plate u korist Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i za očekivati je da će se u skorijem vremenu i Draganu Čoviću izgubiti svaki trag.

Sedmi dan izolacije žena i ja se dogovorili da ćemo se razvesti kad se sve ovo završi.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI