Nedavno su pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje sedam državljana naše zemlje na području Bihaća koji su se lažno predstavljali da dolaze iz Egipta i Sirije.

U policiji su potvrdili da su se državljani Bosne i Hercegovine odupirali hapšenju i pokušali da pobjegnu. Navedeno je još da su zaprimili nekoliko žalbi migranata iz arapskih zemalja zbog toga što se sve veći broj Bosanaca prerušava u migrante i svakodnevno ulazi u kampove namijenjene za smještaj izbjeglih iz arapskih zemalja i jedu njihove obroke u kuhinji Crvenog križa.

Iz udruženja arapsko-afričkih migranata je zaprijećeno da ako se nešto hitno ne učini po tom pitanju da će se u znak protesta svi migranti masovno početi vraćati u svoje matične države.

Samim time član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće prihvatiti da migranti iz Bihaća budu izmješteni u, kako je naveo, srpsko povratničko selo Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca “jer se sve veći broj Bosanaca prerušavanjem u migrante pokušava vratiti na svoje vjekovna ognjišta sa kojih su po svim ovozemaljskim zakonima protjerani”.

„To je smišljeno u Sarajevu da bi Srbi u Republici Srpskoj postali manjina“ rekao je Dodik.

Medjutim, Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, pozvala je na hitno izmještanje migranata iz izbjegličkog kampa Vučjak koji se nalazi uz samu granicu BiH s Hrvatskom na neku tajnu i nepoznatu lokaciju kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa inače će domaće stanovništvo da pograbi sve zalihe humanitarne pomoći namijenjene migrantima.

Tajnik Crvenog križa u Bihaću Selam Midžić izjavio je kako se u jednom od kampova, koji je planiran za prihvat 800 do 1.000 izbjeglica, sada našlo njih gotovo tri puta više i izjavio da je prilikom racije u njemu pronađeno duplo više državljana BiH od ostalih arapskih migranata i pozvao sve nadležne institucije da hitno oforme i kampove za gradjane ove države jer su oni nekada ginuli za ovu državu i samim time zaslužuju da imaju prioritet u napuštanju svoje domovine.

Fadil, demobilisani borac ARBiH rodom iz Zavidovića i jedan od mnogobrojnih bosanskih migranata koji je pronađen gladan i žedan prilikom racije u jednom od kampova na području USK-a, smogao je snage i pred kamerama izjavio da su uvjeti u državi katastrofalni, pogotovo sada kada dolazi zima i iako je prema njegovim riječima par puta pretučen od strane hrvatskih graničara i vraćen nazad u BiH ne gubi nadu da će jednog jutra osvanuti u nekoj zemlji zapada i ponovo živjeti normalnim životom.

Prema podacima Delegacije Evropske unije u BiH, EU je od 2018. godine za potrebe migranata i izbjeglica u BiH izdvojila 34 miliona eura što je naišlo na brz i žestok odgovor političara iz BiH.

U zajedničkom pismu kojeg je bh delegacija uputila ka zvaničnom Briselu se jasno navodi da podaci EU o migrantima u BiH ne valjaju ničemu i da u BiH ne postoje nikakvi migranti iz Pakistana, Sirije i Iraka i da prvi puta čuju za navodnih 34 miliona eura koji su poslani u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime