BOSANSKI BUKVALISTA O IZBORIMA: Komšija mislio da je Govedarica slanina, a Zelenika bula iz Maoče

Narod je na izborima odabrao ono što misle da je najbolje za njih i ono za što su im raznorazni tipovi nudili novac i oni koji su pravilno popunili listić i iksirali onoga ko im je platio dvadesetak maraka su nam izabrali novu vlast

Piše: Nedžis HALILOVIĆ (Bosanski Bukvalista)

Obavljajući svakodnevni ritual prelistavanja dnevnih vijesti sa raznoraznih portala, neki dan sam na jednom od njih nabasao na vrlo zanimljiv amaterski snimak koji se dešava u dalekim Sjedinjenim Američkim Državama. Na snimci neki tip po ulici zaustavlja slučajne prolaznike i pita ih da nabroje države na svijetu koje počinju sa slovom U.

Većina ispitanih nije znala odgovoriti, što jeste malo neobično, ali njih donekle i mogu shvatiti. Žive u gotovo savršenom društvu, sa savršenom i redovnom platom i baš ih briga gdje se šta nalazi na ovom bijelom svijetu i može im se oprostiti to neznanje, a onda sam čitao komentare Bosanaca ispod tog videa.

Mujo, Suljo, Ante, Marko, Nemanja… svi do jednog su imali identičan zajediljivi komentar na neznanje običnog, nama dalekog svijeta, a onda kliknem na vijest da je u Bosni i Hercegovini na netom završenim izborima bilo oko pola miliona neispravnih i netačno popunjenih glasačkih listića!

BIRAČI PREŽIVLJAVAJU OD FRTALJ HLJEBA

Tako smo se opet uvjerili da oni koji su građane trebali naučiti kako da zavole politiku i politički sistem – učinili sve da im politiku zgade, pa to sada previše i ne zanima običnog čovjeka. Postoji Mujo koji radi i gleda svoja posla, postoji Aleksandar kojem je najbitnije nahraniti porodicu, postoji Jurica koji ustaje ranom zorom i baš ih briga za politikom. Za Bakirom, Dodikom, Fahrom, Ivanićem…

Znam sigurno dvadesetak njih koji se ujutro bude prije horozova, vrijednih i poštenih, koji gledaju kako da prežive od frtalj hljeba i konzerve sardine i koje baš zaboli za Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića i tog nekog Fahru koji ima najveći toranj od Sarajeva do Teherana. Te ljude ne zanima politika, a sumnjam da bi nekada izašli na glasačko mjesto i glasali, a i ako bi vjerovatno im je listić završio među pola miliona neispravnih jer je većina njih sa završenom osnovnom školom ili imaju tek završen zanat. Realno, treba iksirati svoje kandidate na čak četiri listića, a takvi ljudi poslije Baka plete rukavice najviše što su pročitali su ovjere iz zdravstvenih knjižica.

Da puno ne mudrujem, oni zaista kuže spiku da će Neum nekada postati Monte Karlo i da će nekada drugi sloj asfalta zasijati po sokacima Breze i ne razmišljaju puno o tome. Ni moj komšija nije izuzetak, totalno apolitičan tip koji dane provodi na plastičnoj stolici iz Binga od 7,99 KM, udarajući muhalovkom dosadne muhe. Čovjek nema pojma ko je Željko Komšić, za Stevandića misli da je organizator izbora za Miss fashion, za Govedaricu da je neka slanina, a za Zeleniku da je pokrivena bula iz Gornje Maoče i potpuno mu je nebitno ko će sjediti u Predsjedništvu, ko će imati najviše stolica u parlamentu, skupštini…

I krađa glasačkih listića mu dođe kao mlaćenje još jedne od bezbroj muha koje mu dosađuju u avliji, jer kad ovi naši mogu ukrasti željezni most od deset tona kako ne bi i neki glas sa listića. I to ga ne interesuje puno.

I tako, narod je na izborima odabrao ono što misle da je najbolje za njih i ono za što su im raznorazni tipovi nudili novac i oni koji su pravilno popunili listić i iksirali onoga ko im je platio dvadesetak maraka su nam izabrali novu vlast. Ipak, nešto više od polovine građana ove zemlje je izašlo na izbore i većina je ponovo glasala i odabrala isto, ako izuzmemo Predsjedništvo države gdje je umjesto Dragana Čovića došao malo manji Hrvat (ne po visini) Željko Komšić i umjesto Mladena Ivanića došao veliki Srbin (i po visini i po broju cipela) Milorad Dodik, i momentalno su drugi dan poslije izbora objavili šta će prvo uraditi na poziciji člana Predsjedništva.

DODIK OSVJEŠTAVA PREDSJEDNIŠTVO

Tako. npr.. Dodik će osvještati kancelarije u Predsjedništvu i napokon iz njih pokušati istjerati zlo, a utjerati dobro, i to je zasada jedna od boljih stvari jer narod još od davnina ima taj filing za istjerivanje-utjerivanje. Željko Komšić kao legalno izabrani predstavnik Hrvata u BiH prvo što će uraditi jeste tužiti Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, dok Džaferović prvo što će uraditi – uradiće zube i vikendicu kod Zavidovića. I koliko god se druga polovina građana u Bosni i Hercegovini zavaravala činjenicom da izbori ništa ne rješavaju, Džaferović je dokaz da griješe.

Foto: Izvor N1

A samim time što većina građana-Hrvata iz Hercegovine napada Željka Komšića jer je izabran ne samo od Hrvata, nego i od Bošnjaka i Srba, govori u kakvoj državi živimo. Građanski ekstremist, nema hrvatsku putovnicu, ima polovno auto i više voli BiH od Hrvatske! Neoprostivo. Apsolutno neoprostivo da predsjedavajući Predsjedništva BiH više voli Bosnu i Hercegovinu od Hrvatske ili Srbije. Šefik ne zna kako da se sada ponaša, a ne znaju ni obični bosnoljupci.

Navikli smo da hrvatski i srpski članovi Predsjedništva u dresovima država koje ih ne plaćaju navijaju za države protiv države koja ih plaća (malo komplikovano, kao i glasanje), a ovaj novi hrvatski član smatra da je Bosna i Hercegovina njegova domovina, hoće da tuži Hrvatsku, priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, a u uredu drži sliku Josipa Broza Tita. Potpuno ludilo!

Ali, kakvi god da su izbori bili, u kakvoj god da su atmosferi provedeni – da li se glasalo na haubi automobila ili se glasovi prebrojavali po kafićima – to je ogledalo naše demokratije. Kao legalistima ostaje nam da idemo dalje i vjerujemo u poštenu državu i razvijanje parlamentarne dmeokratije, kako bi jednog dana moj komšija naučio da Govederica nije slanina, nit’ Zelenika bula.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI