Čavka u Ševinom jatu: Državno tužilaštvo isljeđivalo novinarku Žurnala zbog slučaja diploma

Piše: Avdo Avdić

Skoro dva sata, državni tužitelj Oleg Čavka u petak je isljeđivao novinarku Žurnala Azru Omerović zbog slučaja diploma.

„U pozivu nije navedeno na koje ćeš okolnosti biti saslušana, tako da te mogu pitati o svemu što želim“, prijetećim se glasom tužilac Čavka obratio kolegici Omerović.

I pitao je, mada je znao da u članu 82 Zakona o krivičnom postupku BiH piše da se „ne može saslušati kao svjedok lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne /vjerski službenik, ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacije/“. No, upravo su Žurnalovi izvori informacija jedino što je interesiralo Olega Čavku, pa je 80 posto njegovih pitanja postavljenih kolegici Omerović koja je pristala svjedočiti, iako to nije morala, bilo usmjereno ka otkrivanju izvora informacija o prodaji diploma u BiH.

„, Azra, odakle ti broj Senada Pehlivana“, zanimalo je Olega Čavku.

„Ko ti je dao moj broj“, pitao je kolegicu Azru Omerović prije skoro tri mjeseca  Senad Pehlivan, koji joj je nekoliko dana kasnije predao diplomu medicinarke.

I Čavku i Pehlivana, dakle, više interesira izvor Žurnala, nego ko je to i kako godinama prodavao srednjoškolske i fakultetske diplome.

„Vama je cilj bilo da dokažete da se diplome prodaju u Širokom Brijegu, a ne da se prodaju diplome“, konstatirao je tužilac dok je njegov saradnik Adis Šečić uredno snimao saslušanje.

A tužitelju Čavki i njegovoj nadređenoj Gordani Tadić cilj je da, osim novinara Žurnala, niko ne odgovara zbog slučaja diploma. Prošla su, dakle, više od dva mjeseca od sučaja diploma, a Tužilaštvo BiH još nije donijelo naredbu o provođenju istrage.

„Niste dobro odradili zadatak, pošto niste dobili diplomu iz Širokog Brijega“, kazao je Čavka kolegici Omerović imlpicirajući da je namjera redakcije Žurnala bila da diskredituje škole koje su bile ili su u vlasništvu porodice HZD-ovog poduzetnika Ivana Ševe.

DIPLOMA IZ ŠIROKOG BRIJEGA

Dupla pogreška. Namjera Žurnala nije bila diskreditacija bilo koga, već dokumentiranje krivičnog djela. I, na Čavkinu žalost, osim diplome iz Sanskog Mosta redakcija Žurnala je prikupila i materijalne dokaze koji potvrđuju da su škole u vlasništvu Ivana Ševe izdavale nezakonite diplome. Evo jednog.

V.Š. je vatrogasac iz Hrvatske, rođen u Sisku. Posljednjeg dana avgusta 2018. godine u Širokom Brijegu mu je izdata svjedodžba da je uspješno završo Srednju strukovnu školu u Širokom Brijegu, smjer vatrogasac.

„Učenik je završni ispit polagao od 28. 8. 2018. godine, do 31. 8. 2018. godine“, piše u Svjedodžbi.

No, učenik tih dana uopće nije bio na teritoriji BiH. Kao redovni putnik u BiH je ušao tek 1. Septembra u zoru, u 4 sata i 20 minuta, i to na sjeveru, na graničnim prelazu Kostajnica. Tek tada se uputio u Hercegovinu, odakle je, u 12 sati i 16 minuta izašao iz BiH preko Graničnog prelaza Osoje.

Spornu diplomu novinarka Žurnala danas je i formalno predala državnom tužiocu Čavki, pa sad više ne postoji nijedna formalna prepreka da istražitelje SIPA-e pošalje u Široki Brijeg.

Upravo su širokobriješke Ševine škole pominjane u dokumentima SIPA-e koje je u novembru prošle godine Tužilaštvo BiH odbacilo. Nakon što je priča dospjela u javnost, Gordana Tadić je u pokušaju da sve zataška iskoristila “Džoker Oli”.

Jer baš u predmetu Džoker, tužilac Oli, kako ga u razgovorima nazivaju kriminalci, spasio je dugogodišnje robije šefa duhanske mafije iz Banja Luke Zorana Popovića. Čavka je danas pod istragom zbog tog predmeta. Pod istragom je i zbog krađe mobitela iz spisa “Anes Kurbegović”. Disciplinski je već kažnjavan zbog uništavanja materijalnih dokaza u krivičnim predmetima i falsifikovanja dokumenata sa logom Tužilaštva BiH.

Izvor: Žurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI