CCI: Najlošiji rezultat u proteklih 11 godina

Montoring konsultant CCI-a Ivica Ćavar je, prezentirajući rezultate monitoringa rada Parlamentarne skupštine BiH u 2017. godini, kazao da su se politički sukobi između i unutar stranaka vladajuće koalicije, loše reflektovali na rezultate rada državnih institucija vlasti, prije svega državnog parlamenta.

Po njegovim riječima, u prošloj godini u PSBiH usvojeno je svega 11 zakona, što je najlošiji rezultat u posljednjih 11 godina, koliko CCI vrši monitoring institucija vlasti u BiH.

“Od 49 planiranih zakona, programima rada oba doma PSBiH za 2017., usvojeno je samo osam zakona, što znači da je realizacija planiranog u prošloj godini bila svega 16,3 posto. Tako je PSBiH kraj 2017. dočekala sa 84 posto nerealizovanih zakonodavnih obaveza, koje je trebala izvršiti u toj godini”, naveo je Ćavar.

Dodao je da je zbog izuzetno malog broja usvojenih zakona, u posmatranom periodu, posebno do izražaja došao problem nepovoljnog odnosa usvojenih i odbijenih zakona. U 2017. „oboren” je identičan broj zakona koliko ih je i usvojeno, dakle 11 zakona.

Ćavar je ukazao i na to da još uvijek nije donesen ”Program integriranja BiH u EU“, te da BiH ni do kraja 2017. nije ispunila obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici, koje se odnose na usvajanje zakona na državnom nivou o regulatoru električne energije i plina, prijenosu i tržištu električne energije, te uspostavljanju regulatornog tijela na nivou BiH za tržište plina.

Potcrtao je da su ukupna primanja poslanika i delegata u državnom parlamentu i dalje u nesrazmjeru sa socio-ekonomskom situacijom u našoj zemlji, kao i ostvarenim rezultatima ove institucije. Naveo je da tokom 2017. nije bilo promjena kada su u pitanju plate i ukupna primanja članova oba doma PSBiH, što znači da se njihova ukupna primanja kreću između 4.800 do 6.500 KM.

“CCI smatra da, uprkos činjenici da su umanjene ili ukinute određene dosadašnje beneficije, koje su imali bh. parlamentarci, još uvijek postoji prostor za dodatne promjene, što bi značilo, prije svega, usklađivanje njihovih plaća s tzv. ”evropskim standardom”, to jest da iznose tri do tri i po prosječne mjesečne plaće zaposlenih u BiH”, kazao je Ćavar. Detaljnije na FTV.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI