Čije “pare smrde”, a čija je politika antiustavna: Politički rat Dodika i EU KULMINIRAO na auto-putu, slijedi li novi odgovor Brisela?

Sukobi na relaciji Brisel – Banjaluka kulminirali su govorom srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, na otvaranju dionice putnog koridora 5C kroz Republiku Srpsku. Zvaničan odgovor iz Brisela još se čeka, a iz Delegacije EU u BiH dan kasnije poslali su diplomatski odgovor.

Prva dionica kroz RS, od Johovca do Rudanke, duga 6,1 km, završena je zahvaljujući grantu EU od 15 miliona evra i kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj od gotovo 70 miliona evra.

Međutim, EU je ranije saopštila da obustavlja finansiranje novih projekata na ovoj trasi zbog antiustavnog djelovanja Milorada Dodika, što je bio povod da se Dodik u Doboju žestoko obruši na EU. Na svečanoj ceremoniji, koja je u jednom trenutku ličila na predizborni skup, Dodik se prvo zahvalio EU, a potom poručio da njihova pomoć nikada nije besplatna i da ne mogu da uslovljavaju Srpsku.

“Mi smo uporniji”

To je izazvalo aplauze prisutnog naroda, dok su se prevodioci trudili da šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH, Stefan Eler, i direktor EBRD u BiH, Manuela Nisl, razumiju svaku riječ.

– Ako mislite da ćemo mi promijeniti našu politiku i da ćemo se ponašati antiustavno da bi vi napravili neku idealnu BiH u kojoj nema RS, džaba vam te pare. Ne možete dati ni feninga. Ako mislite da istrajete na tome, odustanite, mi smo uporniji – poručio je Dodik, upoređujući osmansku tiraniju s potezima Brisela.

Dodao je da je za njega BiH moranje, da RS želi da bude dio izgradnje evropskog koridora DC, ali da politika uslovljavanja EU više ne daje rezultate.

– Prestanite da nas uslovljavate okvirom u koji ste nas natjerali da ne možemo da izađemo na međunarodno tržište, da bi samo vi nama davali po vašim uslovima kredite, a onda nas uslovljavali politički. Ali, vi radite u Evropi tako. Vaši šefovi kažu “zaustavljamo koridor 5C zato što Dodik i ovi njegovi tamo neće nešto da prihvate”, a mi nećemo da prihvatimo unitarnu BiH koju vi hoćete. Zato će nam ostati RS i, što je najvažnije, nismo bez alternative. Ta alternativa je vidljiva danas. Gledaćete je i sutra. Ako hoćete da budemo partneri, dobrodošli. Poštujte Ustav – rekao je Dodik.

“Srpski put”

Dodao je da je „ovo naš, srpski put“, a ne evropski, da će RS za njega 15 godina vraćati kredit, te da ovdje ne žive „debili koji nemaju ništa drugo nego da primaju neku pomoć“.

– Jedno vrijeme smo morali da ćutimo, sada ne moramo. Ne možete kupiti naš patriotizam za novac. Naš patriotizam podrazumijeva uvažavanje Republike Srpske u onom kapacitetu koji piše u Dejtonu. Ne podržavajte antidejtonska rješenja i ne zanimaju nas velike koncepcije EU, koje traže da se BiH pretvori u unitarnu zemlju. Mi ćemo napraviti ovaj put, vidjećete. Pozivam vas, gospodine iz EU, da dođete za pet godina u RS. Lično ću vas sjesti u Banjaluci i odvešću vas do Beograda auto-putem. I to bez ijednog feninga više vaših sredstava. Vi ste učinili da vaše pare trebaju da miriše ili da smrde – zaključio je Dodik.

Za komentar Dodikovih riječi pitali smo Delegaciju EU, a dobili smo poprilično odmjeren komentar.

-Kancelarija EU u BiH pozdravlja završetak prve dionice auto-puta u Republici Srpskoj duž koridora 5C od Johovca do Rudanke. Koridor je najveći i najznačajniji infrastrukturni projekat u Bosni i Hercegovini. Jednom kada bude završen omogućit će brže i sigurnijie putovanje, ekonomski rast, nova radna mjesta i bolju uvezanost unutar Zapadnog Balkana kao i između Zapadnog Balkana i Evropske unije. EU je spremna još ulagati u ekonomski razvoj BiH i integraciju sa evropskim tržištem. Trenutno ne postoji povoljniji izvor izgradnje infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Jasne su prednosti približavanja BiH Evropskoj uniji za sve građane Bosne i Hercegovine – kaže za Srpskainfo portparol Delegacije EU i Specijalnog predstavnika EU u BiH, Ferdinand Kenig

Na internet stranici Delegacije EU navode da je uspjeh koji predstavlja završetak dionice Johovac – Rudanka ostvaren uprkos političkoj nestabilnosti u BiH, koja predstavlja rizik za buduća ulaganja EU u infrastrukturu.

– Finansiranje EU za dva infrastrukturna projekta u RS na koridoru 5C i dalje su obustavljena zbog političke krize – navode, između ostalog, u saopštenju objavljenom na dan završetka dionice.

Izvor: srpskainfo

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI