CIK BIH: Dodik i nakon kontrolnog brojanja ima većinu glasova

Centralna izborna komisija prihvatila je izvještaj Glavnog centra za brojanje za predsjednika i potpredsjednike RS.

Iako je pronađen je veliki broj nepravilnosti, konstatovano je da kontrolno brojanje nije donijelo razliku u rezultatu izbora kada je riječ o nivou predsjednik RS.

Kandidat SNSD-A Milorad Dodik je i nakon kontrolnog brojanja osvojio većinu glasova.

Članica CIK BiH Vanja Bjelica Prutina rekla je da nije zadovoljna izvještajem koji, kako kaže, ne daje odgovore na ključna pitanja.

“Imat ćemo izvještaj kontrolora, koji je jasno rekao, da način pakovanja pokazuje da je riječ o sistemskoj zloupotrebi od članova biračkih odbora da bi se spriječilo ponovno brojanje. Neću stajati iza onih koji nisu radili svoj posao”, rekla je Bjelica Prutina koja smatra da CIK validira nezakonite rezultate.

“Izvještaj Glavne kontrole je rekao da predlaže da se na 253 biračka mjesta ponove izbori. To bi moglo dovesti do promjene rezultat za nivo potpredsjednika RS”, naglasila je Bjelica Prutina.

“Iz svega ovog što sam čula mogu zaključiti da je ovaj izborni proces obilježen nizom manjakovosti a one se pretežno odnose na tehničku prirodu”, rekla je Irena Hadžiabdić, članica CIK-a.

“Mi kada bismo poništavali gdje god je uzeo jedan listić glasač i odnio ga kući, mogli bi do besvijesti ponavljati izbore”, konstatovao je član CIK-a Vlado Rogić.

Vanja Bjelica Prutina je takođe potvrdila da ne postoji dilema za predsjednika RS i da je to Milorad Dodik bez obzira na kritike koje su upućivali prema njoj.

 

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI