CIK BiH podnio 44 prijave tužilaštvima

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da je od 4. maja, kada su raspisani izbori, nadležnim tužilaštvima podnijela 44 prijave zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Iz CIK BiH saopštavauju da su informacije o krivičnim djelima, uglavnom, prikupljene od građana a odnosile su se na zloupotrebe prilikom registracije birača izvan zemlje, glasanja putem pošte i mobilnih timova ali za navodnu kupovinu glasova.

“Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića CIK BiH je po službenoj dužnosti dostavio prijave Tužilaštvu BiH”, saopštili su iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Navode i da će za članove biračkih odbora i gradskih odnosno opštinskih komisija, kod kojih se utvrdi da je bilo neregularnosti u radu, biti pokrenuti prekršajni postupci.

Opšti izbori u BiH obilovali su nepravilnostima a opozicija u Republici Srpskoj tvrdi da su izbori za nivo predsjednik Republike Srpske pokradeni na štetu Jelene Trivić a u korist Milorada Dodika. CIK BiH je, nakon kontrolnog brojanja glasova, proglasio pobjedu Milorada Dodika. U CIK-u su, međutim priznali da je na izborima i nakon njih utvrđeno niz nepravilnosti. Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu lidera opozicije u Republici Srpskoj koja je tražila ponavljanje izbora za nivo predsjednik Republike Srpske.

Izvor: Gerila

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI