Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH sastali se sa specijalnim izvjestiocem UN-a

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Rejhana Dervišević i Milan Petković održali su u Sarajevu sastanak sa specijalnim izvjestiocem Ujedinjenih nacija (UN) za prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja Clementom Nyaletsossi Vouleom, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Na sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR), bilo je riječi o uspostavljenim pravnim okvirima u Bosni i Hercegovini koji garantuju ostvarivanje prava na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Visoki zvaničnik UN-a i njegovi saradnici interesovali su se za procedure koje u BiH različiti nivoi vlasti primjenjuju za održavanje mirnih okupljanja, posebno u vezi sa odobravanjem pristupa javnim prostorima, kao i za zakonska i praktična ograničenja ostvarivanja prava na slobodu mirnog okupljanja. Takođe se razgovaralo i o propisima koji službenim licima omogućavaju da upravljaju mirnim okupljanjima, kao i o odlučivanju drugostepenih organa vlasti u slučajevima žalbi na odluke o zabrani održavanja javnih skupova.

U saopćenju se navodi da su članovi Zajedničke komisije upoznali visokog gosta sa nadležnostima i radom ove komisije, posebno se osvrnuvši na saradnju s Kancelarijom ombudsmena za ljudska prava BiH, nevladinim sektorom i građanima u pogledu zaštite ljudskih prava, uključujući i pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Tokom sastanka ocijenjeno je da oblast slobodnog okupljanja i udruživanja u BiH zakonski dobro regulisana na različitim nivoima vlasti. S tim u vezi, ukazano je na potrebu harmonizacije propisa koji regulišu pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, s ciljem da svi građani u BiH uživaju ista prava i slobode.

Specijalni izvjestilac UN-a najavio je da će, nakon višednevne posjete BiH, sačiniti izvještaj sa nalazima i preporukama, koji će biti dostavljen Savjetu UN-a za ljudska prava i nadležnim institucijama BiH, saopćeno je.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI