Ćosić: Vrijeme da se otvori Pandorina kutija zvana finansiranje opština i gradova

Predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas da je došlo vrijeme otvaranja “Pandorine kutije zvane finansiranje opština i gradova“.

– Došlo je vrijeme da se raspakuje sistem finansiranja. Mi u lokalnim zajednicama smatramo da, recimo, omjer od prihoda od poreza na dohodak treba da bude 30 posto za opštine i gradove i 70 posto za budžet RS, a sada je taj odnos 25 posto:75 posto – naveo je Ćosić.

On je prije početka sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova RS rekao je da oko 10 opština u RS ima problema sa izmirivanjem obaveza, a kao dominantan razlog navodi upravljanje finansijama.

– Probleme ima Sokolac, Brod i nekoliko manjih lokalnih zajednica koje ne mogu da usklade prihode sa rashodima – naveo je Ćosić.

On je rekao da lokalne zajednice predlažu i da se novac od raspodjele prihoda od poreza na dodatu vrijednost drugačije raspoređuje opštinama i gradovima.

– Novac se dijeli na bazi nekoliko kriterijuma, stepen razvijenosti opštine kao najmanji, a kao najveći kriterijum je površina i broj stanovnika, te broj upisane djece u srednje škole. Ti koeficijenti su utvrđeni 2013. godine, a mi računamo da je vrijeme da se urade novi kriterijumi. Smatramo da kriterijumi treba da budu i nadoknade od prirodnih bogatstava, poput voda, šuma i ruda – naveo je Ćosić.

On je poručio da je definitivno vrijeme za raspakivanje sistema raspodjele novca i finansiranja lokalnih zajednica, dodajući da možda ova godina nije idealna zbog lokalnih izbora, ali jeste naredna.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović podsjetio je da njegova lokalna zajednica ima mnogo finansijskih problema. On tvrdi da je glavni razlog nagmilani dug prethodne vlasti “koja je nagomilala broj radnika“.

– Mi smo otpustili 100 radnika i dali im otpremnine uz pomoć Vlade RS – naveo je Vujović.

Dug ove opštine, kako je rekao, bio je oko 20 miliona KM, a sada je oko 17 miliona KM.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI